Den 29 april hölls ett föredrag av Robert Lund från Boden om jakten och de nya vapenlagarna. Ett 15-tal åhörare hade mött upp till föreläsningen.
Vapenägarna är cirka 700 000 och utgör tolv procent av hela den svenska väljarkåren. En betydelsefull faktor i samhällsdebatten. Jägare, skyttar och samlare anser att det är direkt fel att vapenlagarna kriminaliserar vapenägarna som till exempel innehar patroner av annan kaliber än den som passar till de egna vapnen. De anser vidare att det är fel att civila vapen jämförs med militära vapen och kräver att beslutsfattarna avsätter medel för att stoppa vapensmugglingen och den svarta vapenhandeln. Statens vapen faller inte under vapenlagstiftningen.
Föreläsningen handlade också om hur man ska förvalta älgstammen och hur man kan locka fler yngre att jaga.
Ett av samtalsämnena var tilldelning och skadorna på skogen. Det nya förvaltningssystemet som sjösattes 2012 innehåller områdesgrupper med tre personer från skogsbruket och tre från jägare. Systemet för planering och råd till länsstyrelserna verkar kunna fungera, men målen för skog och älgstam är svåra att nå. Inte minst har skogsskadorna varit omfattande. På många håll har stora skador rapporterats in de senaste två åren. Det har varit mellan 15 och 20 procent betesskador i skogarna. Målet är att minst 70 procent av ungskogen ska vara oskadad när den når fem meters höjd.
Det finns mycket som påverkar älgstammen. Det handlar om snöförhållanden, om det har varit en regnig och kall sommar, vilket är det bästa för älgen. Då har den mycket foder och trivs i det klimatet och kalvarna växer mer. Om det i stället har varit en tung vinter och dålig sommar, påverkar det produktionen i flera år. Då kan kon bli i dålig kondition och inte ha några kalvar alls.
Arrangör för föreläsningen var SD Älvsbyn.