Onsdagen den 10 april hade vi glädjen att lyssna till, och diskutera med, forskarna Catharina Melander, disputerad med forskning inom demensområdet och Malin Olsson, biträdande professor i omvårdnad, från Ltu. Båda två är i grunden legitimerade sjuksköterskor och Catharina specialutbildad i demens och har tidigare bla arbetat inom demensvården i Boden.
Temat för kvällen var " Ett värdigt liv" och "Kan sensorer förbättra förståelsen för personer med demens och deras behov?".
Vi fick höra om olika aspekter och tolkningar om vad som kan vara ett värdigt liv , vilket kan vara olika för olika personer och inte alltid det vi tänker på i första hand.
Teknik i samhället , i skolan, i våra mobiler osv är något vi alla utnyttjar mer eller mindre medvetet. Men demenssjuka har svårt att föra sin egen talan, särskilt i framskriden sjukdom där personen kanske har slutat kommunicera, och det är sällan ny teknik kommer dem tillgodo. På senare år har man dock introducerat robotsällskapsdjur till förströelse, glädje och som rogivande, GPSövervakning för att inte försvinna, kamera för nattlig övervakning så man slipper störa en god sömn för en rutinkontroll osv.
Nytänkandet i den aktuella forskningen, som vi fick höra om, utgår egentligen från ett gammalt koncept som bygger på att mäta hudens fuktighet som tecken på stress. Med en sensor på handleden kan man på så vis detektera stress hos demenssjuka personer innan personalen förstår att personen håller på att öka sin stresskänsla. Det kan utnyttjas så att personal tidigare kan gå in med åtgärder och därmed minska risken för att stressen går upp mer.Tekniken finns nu , man behöver dock förfina mätmetoderna och hur de ska bli enkla och snabba att tolka innan metoden blir tillgänglig för vårdboenden. Det är en process som kan ta flera år, särskilt med tanken på att den ska vara finansierad.
Efter föreläsningen blev det fika, fortsatta diskussioner och frågor till föreläsarna samt en hel del utbyte mellan de drygt tjugo åhörare som deltog, mestadels föreningsmedlemmar men också andra intresserade.