Glenn Sandström disputerar 26 oktober vid Umeå universitet. Han är forskare vid centrum för befolkningsstudier vid universitetet.
Hans studier går tillbaka till i början av 1900-talet. Då var skilsmässor relativt ovanliga, men för högre inkomstgrupper som jurister och ingenjörer var skilsmässotalen ungefär som hos genomsnittsbefolkningen i dag.
Skilsmässa - ett alternativ
- Vad vi kan se är att den utjämning av inkomster som skett både mellan sociala klasser och mellan könen under 1900-talet, har bidragit till att göra skilsmässor till ett reellt alternativ. Och inte bara för elitgrupperna i samhället, säger han.
Detta visas av att skilsmässor under 1960-talet till skillnad från början av 1900-talet inte längre var vanligast bland höginkomsttagare. Tvärtom, skilsmässorna blev då mer förekommande i grupper med låg utbildning och låga inkomster. Den tendensen står sig.
Nordisk modell
Glenn Sandström understryker också att den nordiska modellen för välfärd i regel varit individuellt baserad, inte knuten till familjen. Detta har gjort att vuxna män och kvinnor blivit mindre beroende av familjeband för social och ekonomisk trygghet.
- Det har i sin tur inneburit att välfärdsstatens expansion minskat hindren för skilsmässa, särskilt för kvinnor och låginkomstgrupper. Och därmed har denna utveckling bidragit till en demokratisering i tillgången till skilsmässa.