Filosofie hedersdoktor Gudrun Malmer, Lund, avled den 6 december i en ålder av 99 år. Hon efterlämnar barnbarn, många vänner och kollegor. Begravningen sker den 20 december i Dalby Heligkorskyrka.
Den tidiga skolmatematikens Grand old lady har lämnat oss. Gudrun Malmer blev nästan 100 år och hennes minne hedras vid Matematikbiennalen 2020. Hon var utbildad folkskollärare och speciallärare, och utnämndes 1999 till filosofie hedersdoktor vid Göteborgs universitet och 2013 vid Malmö universitet. Hon verkade som klasslärare, seminarielärare, rektor och senare metodiklektor vid lärarutbildningen i Malmö. Gudrun älskade matematik och var professionell ut i fingerspetsarna, känd av de flesta i Norden som undervisar matematik i skolan. Hon var aktiv långt efter sin pensionering och var en av landets mest eftersökta föreläsare om matematik i de tidiga skolåren. Hon intresserade sig speciellt för barn med dyskalkyli och andra matematiksvårigheter.
Efter en tid som klasslärare blev Gudrun rektor vid Hörningsnässkolan i Huddinge. Hon inrättade där en matematikklinik, som gav särskild hjälp till de som behövde. I sitt arbete vid seminariet i Lund och utvecklade hon metodik för svenska och matematik. Hon utarbetade 1955 Räkneflanellografen som åskådliggör och konkretiserar en räknesituation. Ett stipendium till en studieresa i USA 1957 stimulerade Gudrun och Gerda Widéen att skriva läroböcker i matematik. Efter det publicerade Gudrun en lång rad böcker i metodik och didaktik och många artiklar bl a i Nämnaren, tidskrift för matematikundervisning. Skrifterna används fortfarande av lärarstuderande. Otaliga är de examensarbeten där hennes böcker citeras.
Senare anställdes hon som metodiklektor vid lärarutbildningen i Malmö. Gudrun föreläste vid den första matematikbiennalen 1980 och medverkade vid de kommande biennalerna fram till 2000. Hon initierade och drev tillsammans med lärare flera stora utvecklingsprojekt såsom GUMA-projektet 1981-1984 och NYMA-projektet 1984/85. I Sveriges matematiklärarförening, SMaL, är Gudrun den första hedersmedlemmen och hon medverkade vid dess sommarkurser i Mullsjö i många år. Av egna medel, mestadels från royalty för sina böcker, grundade hon 1985 Gudrun Malmers stiftelse, som delar ut stipendier till lärare som vill bedriva utvecklingsarbete i sina klasser. Under årens lopp har mer än 120 sådana projekt fått stöd och flera hundra lärare i matematik fått chans att utveckla sin undervisning.
Gudrun hade en speciell förmåga att entusiasmera kollegor och studenter. Många lärarutbildare i Sverige har samarbetat med Gudrun och värderar hennes insatser. Gudrun betonade språkets betydelse för lärandet i matematik och vikten av att utgå från barnets behov och erfarenheter. Hon såg till helheten i barnets utveckling och lärande och såg vikten av ett historiskt perspektiv. Gudrun fick ett långt och innehållsrikt liv och lämnar efter sig tydliga spår av sin livsgärning, inte minst i artiklar och böcker. Lärare och studenter kommer fortsatt att återvända till hennes publikationer och ideér och använda dem i sin egen gärning. Hennes generositet genom stiftelsen innebär att många lärare framöver kan få stöd för att utveckla sin lärargärning och ge bättre och mer stimulerande undervisning i matematik. För Gudrun var eleven alltid i centrum och hennes tankar och avsikter lever kvar även när hon nu gått bort. Vi är många i Sverige som minns samarbetet med Gudrun med beundran, glädje och tacksamhet.