Sven gav oss några siffror för att förstå hur utbredd den är för den som drabbats och anhöriga.
I dag finns cirka 160 000 med Alzheimer i Sverige och cirka 1 000 000 anhöriga. För Norrbotten är siffrorna cirka 4 000 med cirka 24 000 anhöriga. I Luleå har 1 300 personer denna diagnos och cirka 10 000 anhöriga.
Socialstyrelsen beräknar att ca 270 000 svenskar har insjuknat i demenssjukdomar är 2030. Samhällskostnaderna för detta beräknas till 65 miljarder/år.
Demens är samlingsnamnet för sjukliga förändringar i hjärnan som påverkar minnet och tankeförmågan. Oftast drabbar sjukdomen äldre personer, i sällsynta fall kan sjukdomen bryta ut redan i 40-årsåldern. Hur sjukdomen tar sig uttryck skiljer både mellan de olika formerna av demens och det är också stora individuella skillnader mellan olika personer.
Vid demens påverkas hjärnans funktioner och enbart minnesförlust räcker inte för att ställa diagnos. Andra funktioner som kan drabbas är förmåga att tänka, planera och skapa överblick, orienteringsförmågan kan försämras, tala, förstå instruktioner likaså. Förmågan att kontrollera känslor kan försämras.
Demensförbundet stödjer demenssjuka och deras anhöriga, har nätverk för unga anhöriga. Intresserade kan man gå in på www.demensforbundet.se Det finns även en navigeringskurs om demens för anhöriga, gå in på: www.anhoriga.se/stod-och-kunskap/navigerinagskurs-om-demens-for-anhoriga/
På ett mycket fint och sakligt sätt berättade Sven om Alzheimer, svarade tryggt på frågor från publiken och gav tips på var mer information finns. Sven avtackades med en varm applåd och lite choklad som tack för ett fint framförande.