Westrin guidade forskarförening kring Råneälven

Föreningen Norden och Lulebygdens forskarförening har med buss den 24 september sett på en outbyggd älv.

Gunnar Westrin var guide.

Gunnar Westrin var guide.

Foto: Carin Vallgren

Föreningsliv2024-10-02 03:02

Guiden jämten Gunnar Westrin berättar om älven, som han sett från sin första arbetsdag som lärare i Råneå. Vi passerar byar där det är svårt att hitta ett hus att köpa, eftersom yngre människor vill att deras barn ska få växa upp med en outbyggd älv.

Från Böle tog man gammalt tillbaks båten till stan och handlade.

I Strömsund utanför Råneå finns resterna efter en masugn som tillhört Meldersteins bruk. Strömsunds masugn anlades år 1744 vid Dynästräsket/Dönträsket utanför Råneå och startades upp året därpå. Att masugnen kom att anläggas i Strömsund beror på att där dels fanns en skyddad hamnplats och en bäck med vattenföring och fallhöjd nog till att driva masugnen.

I Gunnarsbyn lade man ner mataffären och driftiga bybor öppnade en ny för att ha nära till mataffären.

Vi besöker gamla handelsboden och grosshandlarvillan Forsbergs i Gunnarsbyn. 1875 köper Carl Riström, då 25 år gammal, från Melderstein/Råneå handelsboden och området kring handelsboden i Gunnarsbyn av handlaren Agabus Björk. 1933 slås grosshandeln igen och 1934 dör Carl Forsberg. Familjen har då flyttat till Uppsala och huset står obebott sen dess. 1941 låter familjen tillverka fönsterluckor till huset, men i övrigt står huset i stort sett orört som när det övergavs på 1930-talet. 2014 köps huset av nuvarande ägare som påbörjade ett renoveringsarbete som skulle få huset att framstå som på 1920–30-tal. Sommaren 2020 öppnades huset som museum med handelsbod, sommarcafé och kulturevenemang för allmänheten.

I Klingersel tar vi en promenad till Brändbergsfallet och i Sörbyn äter vi lunch och måltidsdryck är vatten från Vitträsket. Byn har satsat mycket på turism.

Laxar går även upp i Råneälven. Gös finns också och det var en gång i tiden kunglig spis för hitrest kung. Strömmingen och löjan får inte försvinna eftersom den är större fiskars föda!

Flodkräftan utplanterades i Råneälven under 1950-talet. Kräftan har bildat en stark stam från havet vid Råneå och uppströms. Den svenska flodkräftan i älven har hittills klarat sig från sjukdomen kräftpest. Det är därför viktigt att redskapen som används inte är nyttjade tidigare i andra vatten.

Politikerna i Stockholm ville 1977 bygga ut Råneåälven. Jämten Gunnar Westrin med kamrater kämpade i 10 år för att bevara Råneåälven outbyggd och 1987 vann Råneborna med 13 röster i riksdagen och Råneälven förblev outbyggd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!