Goda råd inför valet
I samband med Gällivare museums utställning av de politiska partiernas valbudskap gästas man av Janne Sundling, författaren bakom boken Rösta. Han ger väljarna några god inför valet.
VALGRANSKARE. Frilansjournalisten Janne Sundling, Stockholm,har tittat bakom de politiska partiernas regisserande av valrörelserna och funnit att allt går igen. Han ger också väljarna några goda råd inför valet.
Foto: Kenth Bergmark
Hans slutsats är att även om det i dag handlar om användning av delvis nya medier som bärare av det politiska budskapet, som bloggar och Facebook-exponering så kvarstår det politiska grundbehovet i varje valrörelse - att skapa en kommunicerande relation väljare/politiker. - Motivet till boken var att jag ville borra in lite i metoderna. Hur man närmar sig väljarna och egentligen har det inte ändrat sig så mycket. Allt går ut på att hitta en kanal. Det som varierar över tid är tekniken. I dag kör man väldigt mycket med film på till exempel TV4 och Youtube. Förr, från 1920-talet och framåt 1950-talet, körde man runt bland folkets hus och bygdegårdarna och visade valfilmer. Det är väldigt mycket samma tänkande i dag, säger han. Proffspolitiker
- Men från ett läge där man haft långt fler medlemmar i de politiska leden är det i dag allt fler professionella figurer som säger vad man ska säga och hur man ska säga det. Proffsigheten hos partierna är påfallande hög, säger han. Men en välplanerad valstrategi är ingen absolut garanti för en valframgång, menar Janne Sundling. - Tittar man på valrörelsen 1968 hade nog dåvarande Högerpartiet den mest välplanerade valstrategin, där varenda detalj hade granskats och socialdemokraterna det motsatta. Men de hade turen att ligga rätt i tiden. Det var Tage Erlanders sista valrörelse och sedan kom också den ryska inmarsen i Tjeckoslovakien. De hade tur, säger Janne Sundling. Superpolitiker
Han förutser en framtida utveckling där en grupp superpolitiker kommer att slåss om väljarnas gunst. - Inför boken talade jag med åtskilliga gamla valstrateger, alltifrån Sam Nilsson till Per Slingman, och vad nästan alla jag pratade med sade var att partiledarna får en allt större betydelse för hur vi röstar och den tendensen har ökat och kommer att öka. Valen inriktas mer på person än på ideologi, säger Janne Sundling.
Jannes råd till väljarna:
1. Se mer till vad politiker faktiskt gör i förhållande till vad de säger. I en valrörelse låter allt väldigt vacker och inget blir sämre. Men vilka förslag har man i verkligheten lagt. Skrapa alltså på ytan.
2. Hur har partiet agerat genom åren. Vilka har stöttat dem. Titta bakom fasaden och kulisserna. 3. Läs på när det för dig gäller viktiga frågor. Hur har man agerat genom åren. Gå också in i valstugorna och ut på nätet och ta reda på var man står. 4. Se mer på vad partierna gör lokalt och låt inte röstandet i kommunalvalet bestämmas av vad partiföreträdarna säger i tv.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!