Höga förväntningar på folklig sikfest

Sikfesten i Kukkola är en tradition som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Det är en folklig, barnvänlig familjefest i njutningens tecken. I dag går startskottet för den halstrade sikens helg. - Det här är en naturlig festival. Nu finns det sik och då kommer folket, säger Johanna Spolander som tillsammans med familjen driver och äger restaurangen och campingen i Kukkolaforsen.

HALSTRING PÅGÅR. Enligt gammal Kukkolased plockas bara gallblåsan ut innan halstring. Fisken skärs så att fisksafterna stannar kvar i fisken, men den kryddas inte alls. Först efter att siken är färdighalstrad doppas den i saltlag.

HALSTRING PÅGÅR. Enligt gammal Kukkolased plockas bara gallblåsan ut innan halstring. Fisken skärs så att fisksafterna stannar kvar i fisken, men den kryddas inte alls. Först efter att siken är färdighalstrad doppas den i saltlag.

Foto: Johnny Strömbäck

HAPARANDA2008-07-26 06:00
Sikfesten är populär trots att den krockar med festivaler som Piteå dansar och ler. Det blir ingen hög rockmusik, men heller ingen fylla och bråk. Det erbjuds förvisso underhållning både på lördag och söndag. Då blir blir det bland annat på dans, trubadurer, kanotuppvisning och forsränning, men det är hela tiden den halstrade siken som står i fokus.- Den här festen handlar mycket om att ta det lugnt, varva ned, lyssna på forsen och äta god mat. Många tycker att det är mysigt att sitta på klipporna och knapra på den halstrade siken, berättar Johanna Spolander.Arrangörerna förväntar sig upp emot 2000 besökare, och ingen ska behöva gå hungrig.- Vi har säkert tio olika sik-
rätter, plus ortens lax och en massa annan mat, säger Johanna Spolander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om