Studiegruppen Månsbyn från förr, som ingår i byaföreningen Månsbyns framtid, bildades den 7 oktober 1997, har nu varit verksam i 20 år.
Månsbyn har 70 hushåll, 175 invånare och ligger några kilometer väster om Kalix. Det är både sant och nödvändigt att känna till sin egen och bygdens historia för att förstå nuet och kunna forma framtiden; ur dessa tankegångar tillkom studiegruppen. Den har tagit på sig uppgiften att gestalta och levandegöra bygdens historia ur ett femhundra år långt perspektiv.
Gruppen har byggt upp ett kunskaps- och bildarkiv som finns att tillgå i Månsbyns byastuga. Det handlar exempelvis om Månsbyns folkskola under 1900-talet, dess lärare och elever, utvalda från ett stort antal fotografier. Gårdar och människor, näringar, fiske och jakt samt vägar och broar är andra exempel på den datorstödda dokumentationen.
Språket, ord och uttryck i det lokala bygdemålet finns delvis redovisat i kulturbladet. Månsbybladet ges ut två gånger per år till hushållen i byn. Ett ideellt och oförtrutet arbete.
Exempel på utgåvor: Sånghäfte med föreningens egen Hyllningssång, "Från Karmans by till Månsbyn, vår by ur ett femhundraårigt perspektiv till i dag", "Vad hände i Kalix 1808-1809?", en minnesskrift i samarbete med Kalix kommun och Kalixbygdens forskarförening samt boken "Hus och hem i Månsbyn", en dokumentation av det nuvarande bostadsbeståndet med en historik skriven till varje fastighet samt Månsbyns landskapskarta, med naturnamn anpassade till det lokala språkbruket.