Han har fått ett torg döpt efter sig i Arjeplog och för en tid sedan var han inbjuden till ett jubileum i Tyskland med bland andra förbundskansler Angela Merkel och 25.000 personer.

Klas Lestander vann den allra första tävlingen i skidskytte i OS-sammanhang och det är något som verkligen satt avtryck i den internationella skidskyttehistorien. I samband med det stora jubiléet var Klas Lestander på förstasidorna i tyska tidningar och blev rejält hyllad och presenterad.

- Jag trodde nog att de flesta hade glömt vad som hände där i Squaw Valley för 50 år sedan men icke det, berättar Klas Lestander i samband med en träff med utflyttade arjeplogare i Luleå.

Början
Klas Lestander berättade sin historia om hur allt började hemma i Långviken och hans vistelse på skolhem med 45 andra barn.

- Vi anordnade skidtävlingar varje dag och personalen vid skolhemmet ställde upp med tidtagning och allt praktiskt runt omkring.

Klas Lestander ställde upp i en inlandstävling där Mora-Nisse och övriga svenska eliten deltog och fick rapport under loppet av kompisen Lennart Löfgren att han var i ledning.

- Jag startade bland de sista och det visade sig att jag slog dem alla, berättade han, med stor ödmjukhet.

Klas är uppväxt med jakt och blev duktig skytt. Han tränade hårt och kunde i princip springa hur länge och långt som helst på slät bana.

- Därför tränade jag mest på att springa i backar. Det gav mig oerhört mycket, både kraft och styrka och kondition.

Jag valde bort VM i Europa och satsade hellre på För-OS 1959 för att komma väl förberedd till OS.

Sköt fullt
Natten innan OS-starten kom det en och en halv meter snö, så det blev särskilt tunga och besvärliga förhållanden och Klas var sliten när han skulle skjuta sitt sista stående efter 18 kilometer.

- Jag var trött och hade gelé i knäna. Jag var tvungen att släppa skotten när jag visste att de skulle ta.

Klas sköt fullt på varje station och gick i mål som slutlig segrare och vinnare av det första OS-guldet i skidskytte någonsin.

- Det var en härlig känsla när dom ropade upp mitt namn och jag fick kliva upp på prispallen, se flaggan hissas och höra nationalsången.

Efter Klas Lestanders målande berättelse visades Stefan Holms film Guld-Klas från Arjeplog som gav ytterligare bilder till den intressanta och framgångsrika historien.

Föreställningen med Klas Lestander drog fullt hus och bland åskådarna fanns sonen Dan Lestander, även han OS-guldmedaljör - i snöskulptur vid Olympic Art Festival i Frankrike 1992.

50 år senare lyckades Björn Ferry med samma bedrift som Klas Lestander, då han vann guld i skidskytte vid OS 2010.