Det var fullsatt när professor Stefan Sävenstedt föreläste om demens för friskvårds- och folkhälsoombuden hos SPF Seniorerna i Norrbotten
- Intresset är stort kring frågor som rör demens, vilket förmodligen beror på att många av oss känner någon i vår närhet som drabbats - och vill veta.
Det sade Kenneth Strömberg, utbildningsansvarig och vice ordförande för SPF Seniorerna i Norrbotten, i sitt inledningsanförande vid utbildningsdagen och fortsatte:
- Det här är ett svårt område som de som drabbas, och anhöriga, oftast inte har någon aning om. Därför känns det särskilt bra att kunna erbjuda särskild spetskompetens inom området, som ni som viktiga ambassadörer kan sprida vidare inom länets föreningar.
Professor Stefan Sävenstedt är verksam vid Institutionen för hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet. Han började en gång i tiden som sjuksköterska och gick vidare till att bli professor inom demensområdet. En minst sagt häftig resa.
Under utbildningsdagen hade han med sig Ariel Almevall och Catharina Melander, två doktorander som pratade om ”perspektiv på åldrande” och vilka behov som äldre har av stöd och vård.
Stefan Sävenstedt har jobbat i ett internationellt projekt i samverkan med Norrbottens läns landsting, där han tittat på utvecklingen av stöd till personer med demens i glesbygden. Tillsammans med forskare i Skottland, Färöarna och Norge.
Projektet har handlat om ”hur kan man stödja en person med demens i glesbygd” och försöksorter har varit Övertorneå, Haparanda, Gällivare och Boden.
- Den här typen av projekt är intressanta i EU med anledning av den allt mer åldrande befolkningen, konstaterade Stefan Sävenstedt och fortsatte:
- Vi har mycket okunskap om demensfrågor, inte bara bland allmänhet, utan även bland vårdpersonal.
Innan Kenneth Strömberg avslutade den mycket givande utbildningsdagen sade han:
- Jag såg i Vetenskapens värld i SVT att man i princip är nära en lösning med att kunna få en skadad hjärna att hela, vilket vore fantastiskt. Det är nog bara en tidsfråga innan en lösning nås.