I måndags fick ett trettiotal medlemmar i PRO-föreningen Nederluleå Norra höra en medryckande skildring av hur ett ett finskt krigsbarn lyckades etablera sig i Sverige och bli Luleås första kvinnliga polis.
Det var Eine Johansson, född i Äänenkoski 1933, som nummer sju av tio syskon och växte upp i stor fattigdom i Finland. Under andra världskriget, 1942, fick hon och en äldre syster möjlighet att resa till Sverige som krigsbarn och placeras hos en fosterfamilj i Råneå. ”Det var som en äventyrsresa till himmelriket” säger hon om mottagandet i Råneå. Hon hamnade hos en fin fosterfamilj och fick bo i ett eget rum. Mycket snabbt lärde hon sig att både tala och skriva på svenska. Hon reste tillbaka till Finland i slutet av kriget och gick årskurs tre och fyra i finsk skola. 1947 kom hon åter till Råneå och kom in på realskolan och tog realen 1952.
Hon blev intresserad av polisyrket när landsfiskalen erbjöd henne ett jobb som skrivbiträde hos polisen. När yrket 1955 öppnades för kvinnor blev hon en av de tio första att antas till polisutbildningen i Stockholm. Via aspiranttjänster i Kiruna, Luleå och andra orter fick hon så småningom en fast tjänst i Luleå. Här har hon arbetat som ordningspolis och kriminalkommisarie fram till sin pensionering 1998. Som pensionär har hon skrivit en bok, ”Finnkäringen, Finnpolisen, mitt liv.” som kom ut 2014.
Vi fick uppleva en berättelse om livsvilja och beslutsamhet. Tack Eine för att vi fick ta del av ditt fascinerande livsöde!