PRO-föreningen Nederluleå Norra besöktes på måndagen av Birgitta Berglund från Midskogens äldreboende i föreläsningsserien ”Värt att veta”. Hon berättade om hur hon sitt arbete brukar bemöta utåtagerande dementa. Det kan många gånger vara frustrerande och skrämmande när en dement person inte kan uttrycka vad man vill eller behöver hjälp med. En nyckel till framgång är att lära sig så mycket som möjligt om den dementa och vilka vanor och preferenser denne hade innan sjukdomen bröt ut.
De som oftast följer med den dementa till äldreboendet är ju barnen och de bör kunna lämna en utförlig redogörelse för vad den sjuke tycker om att äta och vilka särskilda intressen och vanor som har präglat livet innan demensen. Om personalen på boendet får en god kännedom om tidigare vanor kan man anpassa vården så att många konflikter undviks. Birgitta Berglund gav flera exempel på hur hon med små justeringar i kosten fått kunderna att äta bättre och därmed få ett bättre liv. Ett exempel var en kvinna som vägrade äta gröt ända till man fann att det var sylten hon inte gillade. Men när man erbjöd henne smör istället blev hon glad och åt med god aptit.
Därför rekommenderar Birgitta att man ”innan man blir dement” skriver ner sin ”Levnadsberättelse” eller låter sina barn göra det. Kommunen har tagit fram ett formulär som underlättar att ställa de väsentliga frågorna och ger en bra bild av vad man trivs med och vilka vanor man haft. Det dokumentet kan vara till stor hjälp för att man som dement kan få en bra omvårdnad och för att personalen ska få en god kontakt med sin kund.
Ett fyrtiotal åhörare fick tillfälle att ställa frågor och tackade sedan Birgitta Berglund med en varm applåd.