I sågverksindustrins fotspår

Berättade. Tommy Öhlund och Lars Fortenbach.

Berättade. Tommy Öhlund och Lars Fortenbach.

Foto: Privat

Luleå2016-09-09 06:00

40 personer deltog i SPF Mjölkuddens resa till Båtskärsnäs och Seskarö, som hade en betydande sågverksindustri från början av 1890-talet och under 1990 talet. I dag är sågverken nedlagda i Axelsvik och Båtskärsnäs och det är även tyst på Seskarö.

Deltagarna fick en historisk tillbakablick av Tommy Öhlund och Lars Fortenbach som båda härstammar från Båtskärsnäs.

Det var samling i Folkets hus som har upplevt tidens skiftningar och där det finns minnen från den politiska kampen som arbetarna utkämpade för att få bättre villkor i samhället. På väggarna kan man se bilder av Marx och Lenin samt även av Hjalmar Branting och Per Albin Hansson. Nämnas kan även Tores trio som var kända i hela Sverige.

En rundtur gjordes i samhället och resenärerna fick se platsen där sågverksindustrin låg med naturllga djupa farvatten där fartygen kunde lägga till för för lastning. Det stora sågverket lades ned på 1960-talet och i dag har gjorts satsningar på turism i Frevisören och Norrkust marina i Båtskärsnäs, som reparerar och förvarar båtar under vintern.

Därefter fortsatte färden till Seskarö för lunch på det berömda värdshuset som är känt för sin goda mat. Där mötte Maud Videhult, ordförande i hembygdsföreningen, som berättade om Seskarös historia. Arbetarna förde en hård kamp för levnadsvillkoren med svält som följd. Det gick så långt att militären slog ned upproret - känt som "hungerkravallerna" - med våld. Arbetarna har rest ett minnesmärke över händelsen mitt i samhället. Nämnas kan att kvinnorna anlitades som "splivedsjäntor", stuveriarbetare. Mer finns att läsa om i boken om Seskarö.

Sällskapet åkte vidare mot Tromsöviken där det finns en turistanläggning och sedan besöktes Seskarös stilrena kyrka i trä som byggdes 1929. En rundtur företogs i samhället som under storhetstiden hade cirka 3 000 innevånare.

Det är en ny ägare av sågen och förhoppning finns om en ny start av den intakta sågen. Seskarö har broar som sammanbinder ön med fastlandet sedan 1978. Det finns utgivna böcker om Båtskärsnäs och Seskarö.

Hemresan avslutades med ett gott fika i Kalix.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om