Föreläsningsserien Värt att veta rivstartade i måndags hos PRO Nederluleå norra när Tomas Bresky berättade några glimtar ur sitt liv som journalist.
Han började sin bana som frilansande sportjournalist i Göteborg. Där hade han Lars-Gunnar Björklund som sin förste lärare och mentor och fick snart börja arbeta på Dagens Eko.
1978 flyttade han till Luleå och började arbeta på Nordnytt. Här kom han att granska ”Enbom-affären 1952” där Fritjof Enbom och sex andra åtalades och dömdes för spioneri. Genom sin efterforskning kunde han konstatera att hela historien var en produkt av Enboms mytomani och något spioneri var det aldrig frågan om. Bresky gjorde en TV-dokumentär och har även skrivit en bok: Kodnamn: Mikael om fallet. Därmed fick de inblandade en moralisk upprättelse men dock ingen juridisk.
Bresky hann också beröra ett antal andra fall till exempel Palmemordet och Quick-fallet där rättsväsendet misslyckats. Det är uppenbart att den granskande journalistiken har en viktig uppgift i vårt samhälle.
Nu arbetar Bresky på Boken om Abed om en invandrare som efter flera års kamp fått uppehållstillstånd och funnit en meningsfull tillvaro i Sverige.
Ett 25-tal medlemmar tackade Tomas Bresky med en varm applåd för en fascinerande föreläsning om journalistens spännande tillvaro.