Kuriren.då: Falska sardiner en matfavorit

I köket på Ralph Lundstengården hade Kristina Holmberg och Anna Innala fullt upp inför anstormingen av julbordsgäster 2009.

I köket på Ralph Lundstengården hade Kristina Holmberg och Anna Innala fullt upp inför anstormingen av julbordsgäster 2009.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2019-12-07 06:00

Denna dag 2009 publicerades ett reportage fullt med julmat. Vi berättade om julbordet på Ralph Lundsten-gården och Katarina Holmberg fick förmedla recept och kunskap om mat. Till sin hjälp i köket hade hon Anna Innala.

Ett av recepten var på Falska sardiner som svärmodern Gun Holmberg lärt Katarina Holmberg göra: 500 gr löja eller strömmning läggs i smord ugnssäker form tillsammans med 5 msk tomatpuré, 0,5 dl olja, 1 dl vatten, 2 msk ättiksprit, 1 halv tsk vitpeppar som allt blandats till en sås. Gräddas i ugn 200 grader i 20 minuter ocht ätes med med fördel på en knäckebrödskiva.

Fisk var favoriten både för Katarina Holmberg och Anna Innala berättade de i reportaget och båda fileade löja på exakt samma sätt, något som gav upphov till skratt när de upptäckte det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om