Polisen: Så undviker du bedragarna

Mats Ekman från polisens besrägerigrupp i Luleå kom på besök med intressant information.

Mats Ekman från polisens besrägerigrupp i Luleå kom på besök med intressant information.

Foto:

Luleå2018-11-08 06:00

Ett femtiotal äldre, det vill säga medlemmar i PRO-föreningen Nederluleå Norra, fick i måndags lära sig hur man kan undvika att råka ut för bedrägerier. Kommissarien Mats Ekman från polisens bedrägerigrupp i Luleå berättade att polisen varje månad får in mellan 250 och 300 bedrägerianmälningar. Att just äldre utsätts kan förklaras med att man är ovan att hantera den moderna tekniken.

När man ska betala med kort på affären eller ta ut kontanter i bankomater gäller det att förvissa sig om att ingen ser vilken kod man slår in och sedan stjäl kortet. Stressen i en lång kassakö kan göra det enkelt för en bedragare att läsa av koden och sedan stjäla kortet. Mats Ekman berättade om en pensionär som just tagit ut pengar vid en bankomat och av en bedragare fick höra att han tappat en hundralapp på marken. När pensionären böjde sig ner för att ta upp hundralappen passade bedragaren på att stjäla kortet och de pengar som just betalats ut av maskinen.

Vanligt är också att man blir uppringd från någon som säger sig vara från Postkodlotteriet och blir uppmanad att uppge kontonummer och kod för att få en vinst utbetald. Det händer även att någon utger sig för att vara en släkting eller ett barnbarn ringer och begär hjälp med kontanter för att lösa något problem. Något som växer fort just nu är så kallade ”romansbedrägerier”. Ensamstående äldre kan ju via internet komma i kontakt med bedragare som kan verka mycket rara och trevliga och lovar ”guld och gröna skogar” men efter några månader behöver ”hjälp med en penningsumma” för att man ska kunna träffas.

Mats Ekman varnade också för telefonförsäljare som skickar ut fakturor på varor och tjänster som man inte har beställt. Då gäller det att ”protestera fakturan”, alltså att skicka tillbaka den med texten ”detta har jag ej beställt” för att undvika hot om kronofogden.

Åhörarna ställde flera frågor och gav också exempel på hur man utsatts för mystiska telefonsamtal med fantastiska erbjudanden. Mats Ekman rådde oss att aldrig logga in med bankID eller bankdosa om man blivit uppringd.

Vi tackade Mats Ekman och texttolkarna för en mycket intressant föreläsning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om