PRO:are till Rikti-Dokkas

Kaffepaus. Ingen resa utan gott fika.

Kaffepaus. Ingen resa utan gott fika.

Foto: Privat

Luleå2015-07-06 06:00

En grupp förväntansfulla och glada resenärer har deltagit i en mycket trevlig och intressant bussresa med Rikti-Dokkas som slutmål. Resan utgick från Luleå, via Råneå och följde Råneälvens vackra, gröna dalgång upp till Gunnarsbyn, där man gjorde ett uppehåll. Gruppen fick tillfälle att besöka Världsbutiken för rättvis handel. Butiken har ett stort sortiment av olika rättvisemärkta varor, till exempel livsmedel, glas, porslin, smycken, väskor och leksaker. Dagskassan blev nog stor den dagen. Butiken har bland annat egen import från Östafrika. I anslutning till butiken finns ett kafé.

Efter det intressanta besöket fortsatte resan cirka 2,5 mil fram till Rikti-Dokkas, ett välbevarat skogssamiskt nybygge, som ligger i Överkalix kommun, vackert men ensligt mellan Råneälven och Kalixälven. Långt inne i det vidsträckta norrbottniska skogslandet.

Gruppen hälsades välkommen av Torbjörn Riktig, som tillhör den sista generationen, född och uppvuxen på nybygget. Resenärerna samlades i huvudbyggnaden där PRO Skurholmens resekommitté serverade en utsökt god lunch. Därefter berättade Torbjörn på ett intressant sätt om nybyggets historia.

Namnet Rikti-Dokkas kommer av den man, som i mitten av 1800-talet bröt ny odlingsmark och byggde hus, Pher Phersson-Riktig (1793-1882). Han var renägare från Storsaivis och av skogssamisk ursprung. Under sin militärtjänst fick han soldatnamnet Riktig.

Med Torbjörn som guide gjordes en intressant rundvandring på området. Besökarna fick en god inblick i hur folk levde här - ingen väg, bara ett nät av stigar till handelsbod, kyrka, doktor. Till närmaste granne var det sex kilometer. På gården finns många timrade hus - tre bostadshus, ladugård, sommarladugård, härbre, bagarstuga och bastu. I gårdens närhet finns mycket gammal skog. Vissa tallar är mer än 400 år gamla. Det finns gropar i marken som är märken efter sommargravar. De som dog sommartid i detta väglösa land fick en tillfällig grav på gården, tills dess det blev frusen mark och slädföre så transport kunde ske till en riktig grav i Överkalix eller Pålkem. Väg lämpad för biltrafik bröts först på 1960-talet. På platsen har som mest tre familjer varit bosatta. Efter 1925 har bara en familj bott där. Alla har varit ättlingar till Pher. Generationerna har avlöst varann. 1960 flyttade den sista boende från gården. Nybygget är nu ett kulturminnesmärke och ett intressant utflyktsmål. Det skyddas av kulturminneslagen.

Efter en mycket intressant information och rundvandring återsamlades gruppen till huvudbyggnaden, där Torbjörn underhöll en stund med dragspelsmusik och sång, som han klarade med bravur.

En mycket lyckad och trevlig dag gick mot sitt slut och Torbjörn avtackades för en väl genomförd information och visning. Gruppen intog sina platser i bussen för återfärd till Luleå, med den säkre chauffören Thomas vid ratten.

Till sist, ett stort tack till resekommittén för en välplanerad, trivsam och innehållsrik resa i det vackra Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om