När Kuriren hälsar på i Holms bageri är semlorna färdiggräddade och Roger håller som bäst på att fylla dem med mandelmassa och grädde och här går det undan, plåt efter plåt förvandlas till delikata bakverk.
Roger är den tredje generationen som driver konditoriet. Det var hans farfar som startade verksamheten på Ringgatan den 1 april 1955.
Hektisk period
- Innan dess hade han haft en bagerirörelse på Odengatan i några år, berättar Roger som varje dag tillverkar cirka 450 semlor. Starten för försäljning av semlor är på trettondedagen och pågår sedan fram till skärtorsdag då säsongen för semlor är över för den här gången.
- Den här perioden på året betyder mycket för oss. Just nu drömmer och sover vi semlor. Det här är årets mest hektiska tid för oss i bageriet, säger Roger.
Hos Holms arbetar tre personer i bageriet och tre i affären och en av dem som arbetar i bageriet är Rogers son Viktor som också är utbildad bagare och alltså den fjärde generationen på Holms konditori. Arbetet är ett hantverk och receptet på semlorna är hemligt men det följer i stort sett farfars recept från 1955 även om det förstås har modifierats en del under åren.
- Jag tror att receptet har varit likadant i 20, 25 år i alla fall, säger Roger.
Farfars gamla receptbok har en självklar plats nere i bageriet även om den i dag är väl tummad och sliten.
- De flesta recepten har jag i huvudet, säger Roger som inte behöver någon receptbok för att baka bröd. Dessutom tror han sig vara ensam om att grädda allt bröd i en ugn med stenhäll, även den från farfars tid.
Viktiga test
Tidningarnas test av semlor betyder också en hel del.
- I fjol tog vi grand slam i både Kurirens och NSD:s test och det var roligt även om det ju förstås beror på vilka som testar, säger Roger.
- Dessutom slog vi rekord med försäljningen, 8.500 semlor på fettisdagen. Då bildades det kö i butiken och vi fick kalla in extrapersonal, berättar Roger som fortfarande har en hel del semlor kvar att tillverka innan det är fettisdag.