Han genomförde sitt föredrag på ett lysande och fängslande sätt till allas belåtenhet där forskning låg till grund till hans framtagna och presenterade material.
Den historiska resan började långt innan 1621, då Luleå fick stadsrättigheterna, med en tillbakablick när Gammelstad var centralort. Man vet att Gammelstad på tidigt 1300-tal blev ett sockencentrum, en plats för handel och rättskipning.
De två viktigaste handelsvarorna var på den tiden lax och korn som fraktades med båt söderut. De äldsta delarna av dagens stenkyrka började byggas under tidiga 1400-talet och senare samma århundrande invigdes den färdiga kyrkan. Runt kyrkan växte därefter kyrkstaden fram där kyrkbesökarna som kom från byarna kunde övernatta med sina hästar.
1621 fick Luleå stadsprivilegier men när hamnen på grund av landhöjningen blev för grund tvingades man flytta staden i mitten av 1600-talet till befintlig plats. Två stadsbränder inträffade under 1600-talet och redan 1762 brann det igen. Två tredjedelar av staden brann ner. För fjärde gången staden brann var 1887 i den så kallade stora stadsbranden. Katastrofen ledde till att man nu började bygga fler stenhus, bredare gator och längre mellan husen.
Roine Wiklund berättade vidare om alla turer rörande spelet mellan städerna Umeå, Piteå och Luleå när de sökte om att få stadsprivilegier. En del fula trick förekom framför allt mellan Piteå och Luleå som båda i år firar 400-årsjubileum som stad. Resultatet blev till sist oavgjort.
För de som vill fördjupa sig i Luleås historia finns speciellt framtagna böcker att köpa som beskriver Luleås 400-åriga historia. De två böckerna finns att köpa på Kulturens hus, Norrbottens museum och Visitor center i Gammelstads kyrkby.
Mötet avslutades med en frågestund varefter ordförande tackade Roine Wiklund för hans intressanta föreläsning och slutligen bjöd SPF Mjölkudden alla närvarande på kaffe med dopp.