Tågen omlackade med motiv från Norrbotten

Nu är det färgglada och dekorerade tåg som trafikerar spåren i länet. Sören Häggroth har spanat in dem och träffat några resenärer.

Lagom till sommartrafiken och turisternas intåg pryder nu Norrtåg sina vagnar med motiv från den norrländska vildmarken.

Lagom till sommartrafiken och turisternas intåg pryder nu Norrtåg sina vagnar med motiv från den norrländska vildmarken.

Foto: Sören Häggroth

Luleå2023-04-14 07:04

Någonting har hänt med tåget som står på perrongen vid Järnvägsstationen i Luleå. Glada färger och motiv från den norrbottniska naturen pryder Norrtågs lok och vagnar som väntar på sin avgång norrut mot Kiruna. Det är slalomåkare, segelbåt, björn, gruvmotiv och givetvis det norrbottniska bäret hjortron som pryder upp tåget. Kanske är det tänkt att ge resenärerna bilder på upplevelser de kan möta mellan kust och fjäll.  

En vanlig dag reser cirka 290 000 passagerare med tåg. Järnvägsspåren i vårt land trafikeras av i genomsnitt 3 100 persontåg och den sammanlagda sträckan de kör blir omkring 370 000 kilometer varje dag. Vi reser till jobbet, skolan, sjukhuset, eller till en kompis. 

Jag träffade Eva på perrongen. Hon står tillsammans med sin väninna och väntar på att kliva ombord på Norrtåg med destination Kiruna. Lena som flyttat från Skåne är på väg till sin kärlek som hon funnit i Gällivare. Nattåg, snabbtåg, pendeltåg, Interrail. De flesta nyttjar tåget på ett eller annat sätt. En och annan har tåget som ett dagligt färdsätt.

Det är Norges största tågbolag Vy som sköter trafiken under varumärket Norrtåg. Vi pratar med Mikael som är en yngre resenär men en van tågluffare. Mikael tycker att det borde finnas mer plats för att ta med sig cykeln som det gör till exempel i Tyskland och Österrike dit han reser ofta med sin mountainbike.

Tåg mot Sunderbyn, Boden, Gällivare och Kiruna med avgångstid 16.20 avgår från spår 1 hörs från högtalaren och vi ser det fint dekorerade tåget rulla iväg på sin färd norrut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!