Vägpionjär namnger park

Det finns säkert de Luleåbor som kommer att tro att den nya Bohnsackparken vid Skurholmsfjärden är döpt efter familjen Bohnsack som varje månad kommer med månadstemperaturer i tidningarna.

Tomatodlare. Erik Bohnsack i växthuset där han odllade tomater.

Tomatodlare. Erik Bohnsack i växthuset där han odllade tomater.

Foto: Privat

Luleå2017-09-11 06:00

Så är det inte.

Namnförslaget kommer från Luleå stadsarkiv. Erik Bohnsack, 1865–1964, är farfarsfar till Lars Bohnsack som idag bor med sin familj i huset hans gammelfarfar byggde på Skurholmen. Lars och hustru Camilla har bott i huset 26 år med de tre barnen Olof, Erik och Klara.

Den nutida familjen Bohnsack visste inget om den nya parkens namn förrän en bekant till Camilla uppmärksammade henne på det.

- Först tänkte man "Vad kul med en park med vårt namn", säger Camilla Bohnsack och fortsätter:

- Men vi var egentligen mest förvånade.

- När man tänker närmare på saken är det jätteläckert att det just blir en park när man vill komma ihåg gammelfarfar, säger Lars Bohnsack.

Erik Bohnsack var nämligen en hängiven trädgårdsodlare, med dahlior, äpplen och tomater som specialiteter. Till yrket var han smed och senare verkmästare på SJ:s verkstäder på Malmudden. Men trädgården på Brogatan bär fortfarande hans prägel med grönsaksodlingar, även om den är förändrad och en del land är ersatta med mer lättskötta planteringar, perenner och gräsmattor. I hans växthus växer och trivs fortfarande tomater.

Trädgårdsodlaren i all ära, men Bohnsackparken har fått sitt namn när kommunen ville uppmärksamma Erik Bohnsacks arbete för att knyta ihop Skurholmen med den övriga staden.

Camilla Bohnsack:

- Erik Bohnsack var drivande i arbetet att skapa en vägbank mellan Malmudden och Skurholmen.

Det var nämligen inte helt lätt att gammalt tillbaka ta sig till stan från Skurholmen. Man gick upptrampade stigar runt Skurholmsfjärden och över en ranglig gångbro. Skurholmen hörde då till Nederluleå kommun som inte var intresserad av att bygga en vägbank till Luleå. Till slut togs beslut vid en vägstämma i Gammelstad, med LKAB som en stark röst i sammanhanget. Vem som var ombud för LKAB? Erik Bohnsack.

Han var även ordförande i folkbiblioteksföreningen som såg till så att Luleå fick sitt första folkbibliotek 1903.

Erik Bohnsack berättelser om sitt liv finns inspelade. På inspelningarna berättar han med klar röst om sitt liv. Inspelningarna gjordes när han var 92 år, 1957. Initiativtagare till insamlandet av denna historiska skatt var sonsonen Bengt Olof Bohnsack. Berättelserna skildrar en människa i skedet när Sverige förändrades från bondeland till industristat.

Marianne Westin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om