Gun-Marie Åkerström avled den 5 maj efter en lång tids sjukdom i en ålder av 73 år.

Hon föddes och växte upp i Sörbyn. Hon återvände gärna till sin hemby och till sin bror där.

Många känner henne, som den skickliga släktforskare hon var. Genom att leda studiecirklar i ämnet i Boden och i Kalix delade hon med sig av sina kunskaper.

Gun-Marie utbildade sig till modist. Under en period arbetade hon som modist i Stockholm. Det blev så småningom svårt att få jobb, eftersom det inte längre var modernt med hatt.

Hon kom senare att bo i Kiruna. Hon var gift då, men genom en olyckshändelse blev hon änka, och då flyttade hon till Boden. Där började Gun-Marie arbeta som sjukvårdsbiträde på lasarettet i Boden. Hon utbildade sig med tiden till undersköterska. Vid 60 års ålder sjukpensionerades hon och flyttade till Kalix, där hon hade sin livskamrat Jan-Olof.

Hennes stora lycka var när hon fick åka till stugan de har i Törefors. Där bodde de hela sommaren och även andra tider på året. Där kunde hon också plocka bär nedanför altanen och även ta sig en båttur på den vackra Törefjärden.

Ett minne i Boden efter Gun-Marie är Boden Överluleå forskarförening där hon var initiativtagare till att bilda föreningen. Hon blev dess kassör från föreningens bildande 1992 till 1998. Hon var även en duktig tecknare. Hon gjorde föreningens logotyp.

Gun-Maries livs stora intresse var släktforskning. Hon fann vid sin forskning att hon var släkt med Per Andersson född i Sörbyn, den erkände upptäckaren av Gällivare malmberg i slutet på 1600-talet. Hon har under flera års tid arbetat med ett kompendium, som innehåller uppgifter om Per Anderssons ättlingar fram till våra dagar.

En mycket kunnig släktforskare och en vänfast person har gått ur tiden.

Närmast sörjande är livskamraten Jan-Olof Nilsson och brodern Urban.