Bandyns hedersordförande, Staffan Söderlund, 82, söderhamnaren som är invald som nummer 1 i FIB:s Hall of fame, har lagt ordförandeklubban på hyllan för gott. I kretsen av barnen Pär, Anna och Karin samt sambon Maj-Britt.
Innan han blev kultur- och fritidschef i Söderhamns kommun hade han bland annat varit chef för den mäktiga Arcushallen i Luleå och platschef hos SP-fönster i Malmö. Men det var som svensk och internationell bandyledare som han gjorde sig ett aktat namn. Började på föreningsnivå med att vara den tongivande ledaren i Brobergs IF när det blev SM-triumfer 1976 mot Falun (6-2) och 1977 mot Sandviken (3-1). Uppladdningen på hemmamatcherna skedde alltid hemma hos hustru Lena och Staffan i Vågbrovägen 51.
Brobergs senaste storhetstid, tagit 5 SM, fick ett jack-stopp vid förlusten mot Boltic, 1979 med 7-4. Söderhamnsonen, sedermera i förbundsrollen dominerade svensk och internationell bandy under flera decennier. Var exempelvis generalsekreterare i Internationella Bandyförbundet 1981-1989, ordförande i Svenska Bandyförbundet 1985-1997 och president internationellt 1993- 1997. Därutöver alla styrelseår i dessa organisationer.
Finns inte någon bandyledare som kommer i närheten av Staffans CV. Det var då som bandyfamiljen ökades med USA, Kanada, Ungern, Kazakstan, Nederländerna och så vidare. Mätt i förhållande till aktiva utövare har bandyn numera näst mest utövare av de 15 vinterolympiska sporterna (Knut A Sörensen). Den större bandybollen får även tillskrivas honom. Fixade kung Carl XVI Gustaf som invigare till det ”soliga VM:et” i Vänersborg 1987.
Staffan var den reslige, representative, välklädde, vältalige ledaren som aldrig ”förlorade en bankett”. Hade även det goda humöret, humorn och skrattet i sin verktygslåda. Diplomaten Staffan Söderlund var bandyns svar på politikens Dag Hammarskjöld! Att uppmärksamma ledarkollegors fruar med en julblomma var en självklarhet.
Bandyvännerna minns med uppskattande tacksamhet.