På tur i Tornedalens skafferi

Om man intar en måltid på en gourmetrestaurang i Stockholm så kommer troligen de absolut bästa råvarorna från detta fantastiska område.

Matresenärer smakade sig igenom delar av Tornedalen.

Matresenärer smakade sig igenom delar av Tornedalen.

Foto: Fotograf saknas!

Norrbotten2019-07-11 06:00

LRF Lantbrukarnas riksförbund anordnade resan för att ge konsumenterna/allmän­heten möjligheter att öka kunskapen om det lokala jordbruket. Med på resan i det tornedalska skafferiet fanns mat experten Tryggve Bergman och reseledaren Kjell Eriksson.

Gruppen besökte det nya hönseriet Salles hönseri som drivs av Salar Rasoul utanför Kalix samt syltfabriken i Kalix. Resan gick via Haparanda längst med den virvlande livsnerven Torneälven till kulturbyn Kukkolaforsen där en välsmakad lunch intogs.

Efter lunchen besöktes ­Pesulas lantbruk och Elmers gårdsbutik där gruppen smakade på ekologiska rybs och gårdens egentillverkade senap som produceras från Tornedalens bördiga jordar.

Gruppen blev även guidad­ i den moderna ladugården och fick veta mer om livet som bonde. Innan gruppen lämnade Tornedalen avnjöts en härlig trerättersmiddag hos Hulkoffgården i Korpikylä. En både mättande och intressant resa avslutades i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om