Alvar Burman (1931-2016) har somnat in. En stor aktad musikalisk profil som verkat i Burträsk, Älvsbyn, Gunnarsbyn, Jörn, Kalix. Han gjorde en klassresa från bonde till organist, utbildad på bland annat Musikaliska Akademien i Stockholm. De senast 47 åren jobbade Alvar som kyrkomusiker och körledare i Nederkalix församling men även som musikpedagog och folkbildare vid Kalix folkhögskola. Han jobbade ytterligare 20 år efter sin pensionering. Det var musikaliskt arbete in i det sista med bland annat en körkonsert i Seskarö kyrka som även blev hans musikaliska final där han gav allt och visade stor skicklighet i orgelstycket "En vänlig grönskas rika dräkt" med variationer av J. Pachelbel. Samma natt somnade han stilla in, nöjd och glad.
Alvar hann med så mycket roligt den sista tiden och han blickade framåt med nya mål hela tiden. Han älskade sitt jobb, människor och hade stor yrkesstolthet med sina akademiska studier vid Kungliga Musikaliska Akademien i Stockholm. Med stort musikaliskt nätverk och goda prestationer fick han också en rad uppmärksammade priser.
Mest stolt var han över den medalj han tilldelades 1997 av Kungliga Musikaliska Akademien "För tonkonstens främjande", som är Akademiens främsta utmärkelse. Sedan 1945 har medaljen delats ut till högt förtjänta personer för betydande insatser i svenskt musikliv. Denna medalj blev stundtals en belastning i Jantelagens förtecken, något som kostade mycket kraft och energi men han lyckades vända det till något positivt, fick ny kraft och kom stärkt tillbaka. Hans instrument förutom orgel och piano var kören, och som Alvar alltid sade "Det levande instrumentet är oslagbart".
Vi anhöriga är oerhört tacksamma och stolta över vad Alvar har åstadkommit under sitt rika, musikaliska 85-åriga liv.
Vi vill även hylla Alvars livskamrat och hustru, Britt Burman som har en stor del i hans framgångar - något som han alltid varmt framhöll, även när han höll sitt sista tal inför körerna.
Alvar var förutom musik intresserad av att följa med i världspolitiken samt sköta om sitt hemman och sommarställe i Åbyn Burträsk. Även skogen var viktig, att vårda och få den att växa på bästa sätt. Synen på skogen och hans pedagogiska arbetssätt låg nära varandra. Han älskade bärplockning och tog vara på det som skogen hade att ge. Musikarvet går vidare genom oss barn som alla är yrkesverksamma inom musik, även barnbarnen som han var mycket stolt över har fått del av den musikaliska ådran.
Alvar, du har lämnat oss i otroligt stor sorg och saknad men du kommer alltid att finnas med oss i allt vi gör, din styrka bär vi med oss!
Marie-Louise, Britt-Inger och Per-Anders