Bengt Erlandsson, Luleå, har efter en kort tids sjukdom avlidit i en ålder av 71 år.
Han föddes i Luleå, som det andra av fyra barn till företagarparet Karin och
Ejfel Erlandsson.
Bengt började tidigt arbeta i familjeföretaget. Under värnplikten, då han tjänstgjorde som skeppshantverkare i flottan, träffade han sin älskade Ann-Mari. De gifte sig i Luleå domkyrka 1962, och firade förra året guldbröllopet i Paris. Tillsammans skapade de ett kärleksfullt hem för oss barn att växa upp i.
Erlandsson & Söner Mekaniska Verkstad utvecklades genom konstsmide, smidesmekanik och licenstillverkning.
Produktionen och antalet anställda växte, och försäljningskontor etablerades
söderut.
År 1975 sålde familjen verksamheten. Syskonen utvecklade därefter företag med såväl lokal som internationell inriktning. Nästa generation har hållit vid
familjeföretagartraditionen.
Genom Granuddens Marina, sedermera Granec, fokuserade Bengt på båt- och skoterbranschen. På 1980-talet var han en av drivkrafterna bakom bildandet av Interboat-kedjan, som i dag har medlemsbutiker över hela Sverige.
Efter förvärvet av Ettans Båthamn förverkligades visionen om att erbjuda en sjönära marina året 1993. Under livets senare del utvecklade Bengt, i samarbete med partners, verksamhet och kunskapsutbyte med Shandongprovinsen i Kina. Parallellt deltog han i arbetet med ledarskapsföretaget Aspiration på den skandinaviska marknaden.
Bengt var genom åren aktiv i nätverk, främst Luleå Lions Club, Företagarna, Segelfartygsföreningen och Mare Boreale. Han jobbade engagerat med frågor som låg honom varmt om hjärtat, såsom företags- och näringslivsutveckling, stöd till cancerforskningen, samt bevarande och utveckling av sjöfart och skärgård. I sällskap med andra företagare hyrde han in Apollo III till Luleå under VM-seglingarna 1988.
Bengt tog initiativ till att bygga en isobelisk på Gråsjälören, vilket realiserades av Luleå Lions år 1996 i samarbete med LTU, Luleå Kommun och sponsorer. Det var startskott för utveckling av ön till vintrigt utflyktsmål med servering och aktiviteter. Höjdrekordet sattes 1997. Isobelisken var då en av attraktionerna vid kungabesöket under Företagarnas 150-årsjubileum.
Som människa var Bengt social, kreativ och handlingskraftig - och alltid med glimten i ögat. Han var en motor som tyckte om att göra andra delaktiga i spännande upplevelser och nya projekt.
Familjen, släkten och vännerna betydde mycket för honom.
Från 1960 och framåt byggde han och närmaste släkten upp stugorna på Lilla Sikön i skärgården - en av hans livs passioner. Bengt älskade naturen och äventyret. Tillsammans med Ann-Mari och goda vänner förverkligade han även sin dröm om att resa och se världen, bland annat seglade han över Atlanten, sov med pingviner på Antarktis, och gick på upptäcktsfärd bland björnar i Alaska.
För oss barn var Bengt en älskad pappa som ingav trygghet, och en förebild för viktiga värderingar om rätt och fel.
Han var en god och pålitlig vän som jämt ställde upp, samt en klok och erfaren mentor som vi i många år arbetade ihop med. Han var familjefadern som spred glädje och månade om alla - och en inspirerande farfar som alltid anpassade sig till barnbarnens nivå.
Tomrummet och saknaden efter pappa är stor. En tröst är att han verkligen levde livet genom att göra saker som han tyckte var viktiga och stimulerande. Han dog inte nyfiken, samtidigt som han var nyfiken in i det sista.
Bengt sörjs närmast av Ann-Mari, oss barn med familjer, vår släkt och många vänner.