Minnesord: Nils Erik Strömbäck

Nils Erik Strömbäck.

Nils Erik Strömbäck.

Foto: Privat

Norrbottens län2016-09-29 06:00

Nils Erik Strömbäck, Kalix, har avlidit 92 år gammal.

Han föddes 1924 i Korpikå i Nederkalix, där släkten i generationer brukat jorden. Föräldrar var Nils Johan Strömbäck och Thilda, född Strömbäck. Familjen innefattade även syskonen Lena, Anna, Paul, Stig och Maria. Ett hårt slag för familjen var moderns död 1929; hon begravdes med två späda tvillingsöner, en på varje arm.

Först var Nils Erik Strömbäck volontär på I 19 i Boden men efter krigsslutet 1945 avslutade han sin militära bana och började utbilda sig till lärare. Han studerade vid Folkskoleseminariet i Stockholm och avlade 1950 folkskollärarexamen som kursens primus. Därefter återvände han till hembygden och arbetade där hela sitt fortsatta yrkesverksamma liv. Sin första tjänst fick han i Karlsborgsverken men kom sedan till Kälsjärv. Redan 1953 vidareutbildade han sig till ämneslärare i svenska och engelska, varpå han fick tjänst vid Ytterbyns högstadium i Kalix-Nyborg, först som lärare och sedan som skolledare.

Nils Erik Strömbäck var rektor i flera olika rektorsområden i Kalix kommun. Under sin tjänstgöringstid fick han vara med om kommunens stora organisationsförändring, då högstadieskolorna i Sangis, Kalix, Ytterbyn och Töre skulle slås ihop. Sangis och Ytterbyn lades ner och Nils Erik Strömbäck, som sedan 1962 tjänstgjort som rektor i Sangis, blev 1970 rektor i Töre.

Ganska snart visade det sig att belastningen på centralortens högstadium, Manhemsskolan, blev för stor med över 800 elever. Resultatet blev att Innanbäckens rektorsområde så småningom bildades och att en ny treparallellig högstadieskola byggdes i Innanbäcken. De två första åren avlastades Manhemsskolan med fyra klasser, som fick sin skolgång i den gamla folkskolan i Innanbäcken. Skolan hörde formellt under Manhemsskolan men Törerektorn Nils Erik Strömbäck tog skolan till sitt hjärta och drev på så att den nya skolbyggnaden kom till. Han utsågs 1978 till rektor för det nya området.

Då Nils Erik Strömbäck pensionerades 1986 var man mitt inne i det pedagogiska utvecklingsarbete som skolan bedrev. Där trivdes han mycket bra beroende på den gemytliga stämningen och det nytänkande inom pedagogiken som präglade skolmiljön.

Lärarkårens vilja att pröva nya pedagogiska infallsvinklar följde han med stort intresse. Samarbetet mellan olika ämnesgrupper i skolan gav han sitt fulla stöd. Som rektor var Nils Erik Strömbäck före sin tid, då han uppmuntrade samarbetet mellan naturorienterande och samhällsorienterande ämnen direkt ute i skolans omgivningar. En annan aspekt var det nära samarbetet mellan svenska, historia, bild och musik som utmynnade i teateruppsättningar, musikaler och konserter. I den nya pedagogiken ville han bevara traditioner, bland annat julavslutningarna, som han ville förlägga till Kalix medeltidskyrka.

Nils Erik Strömbäck tog del i de varje höst återkommande inskolningsdagarna på Renskär för årskurs sju, då elever från flera mindre skolor fick lära känna varandra. Ett år var han lägerchef och gladdes åt att ungdomarna fick stifta bekantskap med skärgårdsmiljön som han själv älskade. Vårarnas fågelskådningsexkursioner tog han sig ibland tid att vara med på, och det långsiktiga Mjöträskprojektet följde han med intresse.

1955 gifte sig Nils Erik Strömbäck med barndomsvännen Ingrid, född Strömbäck, lärare i moderna språk och latin. Sönerna Staffan och Johan föddes 1958 respektive 1961. Familjelivet präglades av makarnas bildningsintresse. Nils Erik och Ingrid ville gärna se världen och reste jorden runt. Familjen besökte återkommande Frankrike men makarna Strömbäck kom även att göra många långresor, såsom till Kina, Samoa, Israel, Västindien och USA. I Amerika hälsade man på släktingar på moderns sida; kännetecknande för Nils Erik var hans starka släktkänsla.

Nils Erik Strömbäck var också naturmänniska. Han både sökte sig till fjälls och levde skärgårdsliv. 1969 fick han tillfälle att förvärva en fiskarstuga på Malören, längst ute i havsbandet i Kalix skärgård, och därefter hade familjen sin fasta punkt där sommartid. Malören och olika aktiviteter där fick stor betydelse för familjen och Nils Erik blev en självklar ambassadör för ön, där hustrun Ingrid ledde sångkören på de årliga kyrksöndagarna. 2008 besökte han Malören för sista gången.

Nils Erik var en jovialisk person med ett rikt socialt liv. Han var vänfast, generös, utåtriktad och dynamisk. Som make, far och farfar var han omtänksam och medkännande. Han saknas av många.

Familjen genom Leif Larsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!