Två inbjudna kockar, en stekhäll i storformat och en mangodessert kryddad med kanel. Nyligen bjöds Strandskolans elever i Överkalix på en lunch utöver det vanliga.
På en mätt mage sitter ett glatt ansikte – den devisen tilltalar kommunens kostchef Jeanette Hademalm Berg. Hon brinner för att skapa en miljö i skolmatsalen som gör att eleverna väljer att äta lunchen i stället för att avstå den. Att ibland bjuda på något extra är en del i det, vilket hände härom veckan.
På menyn stod kycklingwok med tillbehör samt en mangodessert med kanelgrädde och kokos. Dagen till ära hade Jeanette Hademalm Berg bjudit in kocken Christer Edlund samt John Hellesand som tog sig an wokandet i skolans matsal. Till vardags arbetar de två på företag som levererar livsmedel till skolan. Tillsammans med den ordinarie personalen i matsalen arbetade de nu fram en välsmakande lunch som fick högt betyg av eleverna.
– Det var jättegott, kocken får gärna komma hit igen, tyckte Jesper Nilsson som går i klass ett.
Hans klasskompisar Agnes Jakobsson och Alba Öjekrantz höll med. Alba gav ett extra plus för efterätten.
– Den var god, sa hon.
Totalt tillagades 50 kilo kyckling, ett vegetariskt alternativ fanns också på menyn.
Jeanette Hademalm Berg var nöjd.
– Dagens höjdpunkt ska vara att komma till matsalen. Det här är ett sätt att uppnå det.