Önskelunch på Brännagården

Nu har en gammal favorit återinförts på Brännagården, önskelunchen.

GOTT. Det tyckte Ulla Henriksson, Elsa Jönsson och Annie Person om lunchen som serverades av konstchef Jeanette Hademalm Berg och enhetschef Kerstin Engström.

GOTT. Det tyckte Ulla Henriksson, Elsa Jönsson och Annie Person om lunchen som serverades av konstchef Jeanette Hademalm Berg och enhetschef Kerstin Engström.

Foto: Fotograf saknas!

Överkalix2013-10-26 05:48

Först ut att välja sin favoritmeny var de boende på avdelningen Tallstigen och valet föll på halstrad saltströmming.

På onsdagen var det premiärdags för önskelunchen på Brännagården. En företeelse som legat i träda under några år men nu har återupptagits efter önskemål från både personal och de boende. Hos de boende på Tallstigen var det halstrad saltströmming med potatis, löksås, salt smör och klådda som frestade mest och som efterrätt stod fruktsoppa med grädde högt i kurs. Menyn serveras sedan till alla boende på Brännagården.

– Halstrad strömming är det bästa jag vet. Och till det dricker jag ett glas med kall mjölk, en del vill ha kärnmjölk men inte jag, säger 81-åriga Ulla Henriksson.

83-åriga Elsa Jönsson längtade efter att få göra en riktig ”tilla” med potatis och strömming inlindad i klåddan.

– Det finns inget bättre, säger hon.

Extra lyx

Kostchef Jeanette Hademalm Berg gillar idén.

– Jag blir så glad när det kommer idéer som den här. Önskar de boende en favoriträtt så ska vi ge dem det. Det skapar ett mervärde i form av glädje och gemenskap, säger hon.

Kerstin Engström är enhetchef på Brännagården. Tillsammans med de boende och kökspersonalen planerar de önskelunchen.

400 strömmingar

– Det här berikar vardagen. Förberedelserna blir också en minnesträning genom de samtal som uppstår om vad vi äter och vad vi tycker om, säger hon.

Totalt halstrades 400 strömmingar av vaktmästarna Lars Karlsson och Peter Larsson.

I köket tillredde Galina Nossal, Gun Larsson och Inger Larsson de övriga ingredienserna. Alla var eniga, att få vara med och tillaga en lunch som de boende har önskat, är roligt.

– De har verkligen sett fram emot det här, det blir lite extra lyx, säger ekonomibiträde Inger Larsson.

Jättegott

Ulla Henriksson och Elsa Jönsson åt med god aptit, precis som de övriga på avdelningen.

– Jättegott lät deras samstämda kommentar.

Nästa månad är det de boende på en annan avdelning som får välja sin favoriträtt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om