Något sent möte men det var inget som bidrog till att medlemmarna inte strömmade in till församlingsgården i Övertorneå. En lokal som församlingen låter pensionärsorganisationerna använd för sina möten, utan några kostnader.
Mötet inleddes av ordföranden Kjell Wedestig som föredrog verksamhetsplanen och biträddes av kassören Tage Töyrä då det gällde ekonomin. Medlemmarna godkände båda delarna utan några reservationer.
Efter dessa beslutsfrågor var programmet fyllt med olika inslag.
Ingela Jakobsson-Åhl informerade från KPR:s (Kommunala pensionärsrådet) möte. Det är uppenbart att KPR fyller en viktig funktion i dialogen mellan pensionärsorganisationerna och beslutsfattarna i kommunen. Ingela lyfter upp ett exempel som handlar om den bro som finns över en bäck när man går runt ekorundan runt Särkijärvi.
Bron är inte konstruerad för personer med funktionshinder, men ibland kan det tas beslut som verkställs snabbt – den gamla bron är bortriven och ska ersättas med en ny som är anpassad för funktionshindrade.
Andra frågor som Ingela Jakobsson-Åhl lyfte var sjukresorna till Sunderbyn som i regel tar en hel dag i anspråk och hur dessa kan göras trevligare för sjukresenären. Förslag finns om att äldreboenden skickar med ett matpaket så hungerskänslorna i alla fall kan elimineras.
Att ansökningsblanketterna till biståndshandläggaren blir enklare är en annan fråga som KPR diskuterar.
I slutet av informationen uppmanar Ingela medlemmarna i PRO att nyttja den fina minigolfbanan som Utbildning Nord iordningsställt och som kan nyttjas utan kostnad. Men man bör nog vänta med den aktiviteten tills snön smält bort.
I anslutning till Ingelas information lyfter Lars Nordmark upp en fråga gällande dubbar på skorna. Han upplever att kvalitén på de dubbar som kommunen har gett till pensionärerna inte är så hög utan uppmanar medlemmarna att antingen köpa skor med fastmonterade dubbar eller låta en skomakare montera dubbar på skor som man redan har. Ett brutet ben belastar sjukvården med stora kostnader.
Friskvård är Annika Alto Kerttus stora intresse vilket hon gärna vill dela med sig av till så många som möjligt.
Annika som var en av deltagarna i Seniormässa informerade om de informationshäften som Livsmedelsverket gett ut och behandlar kostens betydelse för att ha ett friskt seniorliv. Hon tog även upp Socialstyrelsens kampanj och stödmaterial för att förhindra fallolyckor – ”Balansera mera”. Här finns material med tips och råd för äldre personer om vad man kan göra själv för att minska risken att falla. Det handlar om att äta näringsriktigt, träna balans och styrka och att ha kunskap om sina mediciner.
Broschyren finns att ladda hem på Socialstyrelsens hemsida.
Annika uppmanar därför medlemmarna att ladda hem broschyren och göra ett förebyggande arbete för att slippa eventuella gipsningar.
Ett uppskattat inslag som brukar återkomma vid PRO-träffarna är Noras kör, visserligen lite decimerad den här gången, men vad gör det då sångglädjen verkligen infann sig. Den här gången framfördes "Höstvisan", "Idas sommarvisa" med egenskriven text, "Gässen flytta" och Mikis Theodorakis ”En sång om frihet”.