SPF Seniorerna Råneå har varit på resande fot. Färden gick till Båtskärsnäs och Seskarö.
Bertil Helin berättade om Båtskärsnäs och om sågverkens historia. 1870 startade handelsfirman Bergbom Svanberg & Co en sågverksrörelse i Båtskärsnäs. Sedan följde ytterligare två sågverk på Ängören och i Axelsvik. Båtskärsnäs växte och hade som mest över 1 000 invånare. På 1960-talet lades sågen i Båtskärsnäs ned. Nu är antalet invånare i Båtskärsnäs cirka 200 personer. Det finns inga affärer, så det kan vara svårt att få sig livsmedel om man inte har bil. I Båtskärsnäs fraktades förr både trävaror, livsmedel och människor med båt.
Eva Stålnacke berättade om Folkets hus. Båtskärsnäs har varit ett rött politiskt fäste. I Folkets hus finns en tavla med Lenin och en med Branting. När det var möten i Folkets hus satt kommunisterna på en sida, och socialdemokraterna på den andra sidan av mötesbordet. Folkets hus historia handlar också mycket om Thores trio. De spelade ofta på danserna där och ställde upp närhelst det önskades. Det finns ett rum på övervåningen i Folkets hus, där deras musikinstrument och andra minnen från deras musikliv har samlats.
En god lunch intogs på Seskarö värdshus. Karl-Erik Nyström berättade bland annat om hungerkravallerna på Seskarö 1917. Det var alltså 100 år sedan som arbetare på Seskarö gjorde uppror. Det var ransonering av bröd och ransoneringskupongerna räckte inte. Då "stal" arbetarna bröd och lade pengar på disken hos bagarna. Det slutade med att svensk militär ingrep och personer greps och dömdes.
SPF:arna gjorde även ett besök i Seskarö kyrka innan färden gick hemåt till Råneå igen.