Hon jobbar för freden

Det är nästan 60 år sedan försvaret byggde flera försvarsanläggningarna i Siknäs. Högt uppe på Hummerberget med utsikt över Töre hamn är fortfarande några kanonpipor synliga. Nu ska de tas i bruk igen. Men nu gäller det inte försvar utan nöje.

Rustar för besök. Ville Hammar och Ritva Lind.

Rustar för besök. Ville Hammar och Ritva Lind.

Foto: Kjell Hedlund

Siknäs2014-07-12 06:00

Det är Ritva Lind från Kalix som har tagit på sig jobbet som projektledare i den idella Föreningen Siknäs Batteriet som i första hand är ett museum med utställningar. Man skall visa upp en del av "kalla krigets" tid samt beskriva Kalixlinjens betydelse och uppgift. Batteriet kan även användas för olika konferenser.

Kanonerna provsköts 1959 och det var förhoppningsvis första och sista gången.

- Jag jobbar hellre för freden. Därför har jag tagit på mig jobbet som projektledare, säger Ritva Lind.

- Turistbyråer runt om i landet står i startgroparna med bokningar. Det finns många som är intresserad av militärhistoria uppe i norr.

Ville Hammar, 92 år, mötte upp under en av de sista städdagarna. Han var på sätt och vis med och byggde batterierna. Han arbetade många år på Töre järnhandel och hade ansvaret för att materialet kom fram. Under tre år lastade han flera hundra cementsäckar varje dag vid hamnen i Töre och körde upp till hummer berget där jobbarna byggde.

Nu har det städats och målats i batteriet under några veckor. Tanken är att öppna med begränsade tider i mitten av juli och ha öppet onsdag till söndag klockan 11.00 till 16.00 under några månader. Den idella föreningen som driver museet vill att de som kommer på besök är aktsam om naturen och museet.

- I mars 2015 ska anläggningarna vara helt klara att tas i bruk, säger Lennart Holtrin, f d distriktschef och major vid flygvapnet, F 21. För de flesta blir ett besök på Hummerberget en stor upplevelse .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!