Töre församling startade projektet för den nya kyrkan mitt under 1930-talets svåra ekonomiska kris. Församlingen hade fonderat 80.000 kronor till kyrkbygget och som arbetslöshetshjälp, så kallad AK-arbeten, fick man 70.000 kronor med avsikten att arbetena i möjligaste mån skulle utföras av bygdens folk, vilket också blev fallet.
1930-tal
Som arkitekt anlitades Evert Milles - bror till den berömde skulptören Karl Milles. Töre kyrka reser sig över byn på en av de sju kullarna - som får nuvarande kyrkoherden Malte Vikström att kalla Töre för "lilla Rom" på grund av flera likheter mellan dessa båda orter.
Det allmänna omdömet, enligt en historik som framlidne målarmästaren Gunnar Lindberg nedtecknat var att Evert Milles ritade en kyrka som utstrålar renhet och skönhet, i stora drag utformad efter klassiska ideal, interiören med tunnvalv och sidogallerier.
Just 1930-talets formgivning representeras främst av de murade ytornas perfekta utförande med skarpa hörn och hela rena ytor och former.
I Gunnar Lindbergs historiebeskrivning framhålls den värdefulla konstskatt som representeras av de skulpturala utsmyckningarna i form av altartavla, predikstol, dopaltare, läktarbarriärens reliefer och nummertavla, allt hugget i furu för att anknyta till bygdens material. Det skulpturala arbetet utfördes av konstnären Axel Wallenberg, som varit elev hos arkitektens bror Carl Milles.
Från Töres gamla kyrka togs tillvara ramverket från altaruppsatsen och försågs med målade texter och bibliska symboler.
Fri dekorationsteknik
Målarmästaren Emil Pettersson från Töre, morbror till nämnde Gunnar Lindberg som tidigt gick i lära hos Emil, hade ansvaret för målningsentreprenaden. Han fick som en mycket skicklig yrkesman med konstnärlig begåvning förtroendet att utföra en betydande del av dekorationsmålningen. Allt utfört i den fria dekorationsteknik som gjorde sitt intåg på 1930-talet.
Under 1970-talet genomfördes in- och utvändiga underhållsarbeten som bland annat omfattade VVS-arbeten samt att bänkarna ändrades till bättre sittkomfort och försågs med värme.
En som kommer ihåg kyrkans invigning är Maj-Britt Lindberg, 82 år.
Hon var då sju år och yngsta flickan av familjens totalt nio barn varav sex var flickor.
Maj-Britt, som är änka efter ovan omnämnde Gunnar Lindberg, kommer ihåg att hennes mor ansåg att barnen fick stanna hemma för att de vuxna skulle få plats i kyrkan under den högtidliga invigningen.
Dessutom skulle man vara finklädd om man besökte kyrkan och i en niobarnsfamilj var det inte så enkelt alla gånger att uppfylla de kraven.