Älvsbyn. Fredag den 8 juni arrangerade kyrkan i Älvsbyn en endagsresa under ledning av diakon Karin Marklund och diakoniassistent Mikael Ågren.

Klockan 8 äntrade vi bussen utanför församlingsgården, första stopp Fluxen, sedan via Korsträsk och Vistträsk till Vidsel där bussen snart fylldes. Så till Kåbdalis där Johan Gunnarstedt hälsade oss välkomna. Vi bussades runt i skidanläggningsområdet och Johan berättade hur hans föräldrar, som arbetade som lärare i Vidsel, fick idén att bygga en skidlift. Familjen var intresserad av skidåkning och friluftsliv. Detta var för drygt 50 år sedan, och de var rätt ute, för snart började Ingemar Stenmark, Stig Strand med flera att inleda sina internationella karriärer. Gunnarstedts familj har köpt och sålt mark och investerat vidare och har nu en imponerande skidanläggning. Det är fantastiskt vad man har kunnat göra av ett berg. Detta liknar norra Finland där man på de ödsligaste ställen kan finna en turistanläggning, den i Levi är nog den som är mest känd för oss. Efter rundturen fick vi kaffe, smörgåsar och en kanelbulle.

Så styrde vi kosan upp till Jokkmokk där vi besökte Àjtte museum och blev guidade av Eva Sundqvist på ett proffsigt sätt, därefter väntade oss en fantastiskt god lunch. Efter lunchen anträdde vi hemresan, i Vitberget stannade vi hos familjen Ågren där vi hälsades välkomna av Mikaels fru Ann-Sofie som bjöd på kaffe, hembakad äppelkaka med vaniljsås och chokladrutor. Mikael berättade att han som ung pojke besökt ett torp med självhushållning och att han sedan haft en dröm om att bo på ett sådant torp. När de fick köpa huset i Vitberget kändes allt rätt. Här finns kor i ladugården, gäss som går fritt på tomten och givetvis hund och katt. På gården bygger Mikael ett kapell med ortodox kupol. Kyrkklockor har han köpt genom en ryska som förmedlat beställningen. Mikael tycker att det är helt underbart att ha fått förverkliga sin ungdomsdröm tillsammans med sin kära Ann-Sofie.

Artikelbild

Karin och Mikael underhöll i Vitberget.

Så började dagen lida mot sitt slut efter en fantastisk dag där besöket i Vitberget var pricken över i.

Väl hemma tackade vi Karin och Mikael och vår chaufför för en fin dag.

Gunnel Nilsson