– Droskan hade varit försvunnen i över 100 år och jag kom över den av en tillfällighet för 20 år sedan. Sedan började jag läsa allt om Alfred Nobel och hans liv och blev väldigt fascinerad av honom som person, säger Ulf Danielsson.
Genom åren har Danielsson samlat på sig en imponerande kollektion av 100-tals Nobelföremål såsom flera medaljer, ett kassaskåp, möbler, dynamitstavar, tändare, medaljgravören Erik Lindbergs gravyrkula och så den svarta droska som kallats såväl magnifik som magisk.
Den tillverkades i familjen Nobels mekaniska verkstad i S:t Petersburg och blev unik inte minst på grund av det faktum att den 1882 utrustades med elektrisk belysning. Det blev den först i världen med, liksom att ha gummiklädda, stålekrade hjul.
Lamporna kan lysa än i dag, där droskan står uppställd i Ulf Danielssons ovärderliga samling, och än i dag är gummit runt hjulen mjukt.
– Vagnen var ljudlös och endast klappret av hovar hördes när han kom farande i nattmörkret. Förmodligen var droskan det snabbaste ekipaget världen hade skådat, säger han.
Alfred Nobel bodde förutom i Sverige och Ryssland även i Tyskland, Frankrike och Italien. Han avled i San Remo men ansågs fransk av franska myndigheter eftersom han bott så länge där, och man var inte minst angelägen om en gigantisk arvsskatt.
Men två år före sin död köpte Alfred Nobel Björkborns herrgård utanför Karlskoga och dit hade han flyttat sina ekipage. Det blev avgörande för var han var bosatt. På så sätt fick droskan betydelse för var de rättsliga förhandlingarna om testamentet kom att äga rum, i Karlskoga tingsrätt.
– Testamentet godkändes mycket riktigt och Nobelprisen var räddade.
Ytterst få kända föremål finns bevarade från personen Alfred Nobel och varje föremål i Ulf Danielssons samling har sin egen historia.
– Jag har känt ett visst ansvar att ta vara på vad som finns och visa på Alfred Nobels personliga föremål, industriella verksamhet och hans gärning och inte minst hans humanistiska syn på mänskligheten.
Ulf Danielsson har aldrig haft några ambitioner att visa sin samling för en allmänhet.
– En sådan här samling ska inte visas på ett privat sätt eller genom privata initiativ, utan av ett museum eller en institution, säger han.
Göran Sjögren/TT