Där Gropen börjar tar samhället slut

Under 1800-talet slut blev Malmberget Sveriges Klondyke. På grund av en mäktig järnfyndighet växte samhället till 5 000 personer på bara två år. Av samma skäl töms nu Malmberget.

Bolagshotellet. Kakelugn i matsalen.

Bolagshotellet. Kakelugn i matsalen.

Foto: Michael Johansson/Dokumentera Malmberget

SAMHÄLLSOMVANDLING2016-10-16 19:00

Under 2019 ska stora delar av Malmberget vara tömt. Nyligen transporterades 15 kulturhus från Bolagsområdet till Solbacken i Koskullskulle, som ett led i att behålla delar av det Malmberget som nu försvinner.

– Det är viktigt att behålla en del av historien så att det inte bara finns nyproducerade lägenheter, säger Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingarna.

Redan under 1600-talet visste man att det fanns järnmalm i marken men först år 1742 började malmen brytas. Den transporterades med ren och ackja till kusten innan malmbanan började anläggas 1884 av engelska exploatörer.

– Första malmtåget avgick den 12 mars 1888 klockan 15 för att hylla den engelska drottningen Victoria, berättar kommunens kultursekreterare Lars Israelsson.

Gruvsamhället växte snabbt sida vid sida av malmbanan. Behovet av bostäder var stort och de som uppfördes räckte inte till på långa vägar. Man byggde nära gruvområdet eftersom det inte fanns transportmöjligheter och det var nödvändigt att bo nära gruvan.

Bostäderna i kåkstan var enkla, kalla och dragiga, byggda av bland annat kasserade dynamit- och fläsklådor. På Västerlånggatan fanns Kaféet endast för nyktra som också inhyste pensionat och bageri. Kåkstan revs i början av 1900-talet men byggdes upp igen 1988. Nuförtiden arrangeras bland annat julmarknader här. Även kåkstan kommer att flyttas men placeringen av den är inte klar.

Engelsmännen byggde de första ordentliga bostäderna, fem engelska baracker som stod längs Engelskavägen på Kilen. Under 1927 bildades Malmberget Gellivare radioklubb och en radiostation uppfördes nedanför engelska barackerna.

Under en tid fanns det hela fyra biografer i Malmberget, Saga, Folkets hus, Roxy och Savoy.

Det fanns också praktfulla byggnader som disponentvillan, hem för gruvans högsta chef. I dag står den förfallen men en omplacering diskuteras.

– Vi har den under utredning men inget beslut är taget. Vi gör statusbesiktning på byggnaden och tittar på skicket. Förhoppningsvis har vi tagit fram underlag så vi kan ta beslut om en eventuell flytt inom ett kvartal, säger Dan Johansson, LKAB:s chef för samhällsomvandlingen.

Allhelgonakyrkan invigdes 1944 och kom att ersätta det tidigare gruvkapellet. Kyrkan flyttades eftersom den låg på underminerad mark och återinvigdes på sin nuvarande plats 1975. Altaret är byggt av svartmalm från Hermelinsgruvan.

Den berömde arkitekten Hakon Ahlberg ritade både Allhelgonakyrkan och bolagshotellet som inhyste en pistolskyttebana och en bowlingbana i källaren. Bolagshotellet togs ur drift för sex år sedan och revs 2012.

En järnväg gick mellan Malmberget och Gällivare men försvann 1962. Samma år stod det tretton våningar höga Focushuset klart som till en början kallades Skrapan. Lägenheterna var små, en- och tvårummare, eftersom så många ensamstående män flyttade till Malmberget. Den närbelägna sporthallen som byggdes 1963 är Norrbottens första sporthall.

Kaptensgropen – Gropen – delar Malmberget i två delar. Den bildades under 1970-talet då byggnader i centrum revs och gruvorterna under sprängdes. Till en början fanns en hängbro över Gropen men den bedömdes till slut som för farlig och togs bort.

I somras röstade Tidernas Malmbergare fram av besökare till en stor utställning på sporthallen.

– Malmberget har fostrat många genier, 85 personer nämndes vid röstningen. Att så många människor från ett så litet samhälle kunde få så speciella kunskaper är unikt, säger Lars Israelsson.

Vann gjorde Viktor "Vicke" Johansson.

– Han var en snäll omtyckt människa som dagligen sågs promenera mellan Gällivare och Malmberget, säger Lars Israelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om