Enligt uppgifter till Norrbottens Kuriren så kommer Börje Salming att hyllas inför matchen mellan Kiruna AIF och Malmberget.

– Jag vet inte, men jag ska upp och hälsa på mamma i början av december, säger Börje Salming hemlighetsfullt och skrattar.

Kiruna AIF:s ordförande Tomas Huru bekräftar dock att uppgifterna som Kuriren har fått stämmer.

Artikelbild

| Arenan. Matojärvi är den mest anrika isladan i länet och en av de mest anrika i Sverige.

– Eftersom du redan har hört om det så kan jag väl säga att det kommer en delegation från Toronto. Med sig har de Börje Salmings hyllningsflagga som hänger där borta. Tanken är att de gamla storspelarnas flaggor ska tillbaka till klubbarna där de en gång började spela hockey, säger Huru.

Det är alltså inte en tröja som kommer att hissas utan en flagga som i dag hänger i Toronto Maple Leafs gamla arena Maple Leafs Garden.

Börje Salming vill först inte kommentera uppgifterna om hyllningen i Matojärvi, men han minns känslorna från hyllningarna i Kanada.

– Jag var i Toronto och fick mitt nummer odödligt vilket innebär att ingen får bära numret i framtiden. Tidigare så fick jag en banner som kallas för ”Honour” (ära) vilket var en ren hyllning, men den senare där numret blev odödligt var större och det var otroligt stort ögonblick för mig, säger Salming och fortsätter:

Artikelbild

| Återkomsten. 2015 var året då Kiruna AIF kom tillbaka på hockeykartan. Då var det fullt i ladan frågan är hur det kommer att bli i december.

Men det är bekräftat nu vad säger du då?

– Att det ska bli grymt coolt och häftigt. Det kommer bli riktigt skoj att få komma tillbaka till Matojärvi och se den gamla arenan.

Artikelbild

| Börje Salming

Hur mycket jobb är det kring arrangemanget?

– Arbetet pågår för fullt och det är mycket på gång kring händelsen. Det här händer väl bara en gång så det får kosta arbete och vi har tagit sikte på att göra något riktigt stort av detta. Vi har försökt kolla hur andra föreningar har gjort och plockat det bästa, säger Tomas Huru.

Börje Salming spelade 16 säsonger i Toronto Maple Leafs och en säsong i Detroit Red Wings innan han återvände till Sverige och avslutade karriären med dryga två säsonger i AIK. Karriären inledde han dock bara ett stenkast från hans barndomshem på Matojärvigatan i Kiruna.

– Det är klart att jag mycket bra minnen från ”Matto” och det var en bra miljö att växa upp i när du var hockeyintresserad, säger Salming.

Kiruna AIF spelar i dag i divison 2 och matchen då det stora ska hända är malmfältsderbyt mot Malmberget.

– AIF har fått ett bra drag i hockeyn igen och det känns riktigt roligt, men vad som händer just den 3 december får du prata med AIF om, säger Salming.

Det troliga är dock att det sportsliga i matchen mellan Kiruna AIF och Malmberget hamnar i skuggan av hyllningen den 3 december.