Den nya industrialiseringenNorra Sverige

Hatad och älskad – 10 frågor och svar om vindkraft

Utbyggnaden av svensk vindkraft är fortsatt kontroversiell. Framtidsfabriken har ställt frågor till tre oberoende experter gällande för- och nackdelar med vindkraft.

Vindkraften väcker starka känslor. Här vindkraftverk nära Koler i Markbygdens vindkraftspark.

Vindkraften väcker starka känslor. Här vindkraftverk nära Koler i Markbygdens vindkraftspark.

Foto: Helena Landstedt/TT

Norra Sverige2023-07-30 14:00
undefined
Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.

Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska Kraftnät:

Är vindkraften verkligen effektiv när man bara får ut cirka 30 procent av den installerade effekten?

– Effekten handlar om hur mycket man kan producera vid ett enskilt tillfälle. Det handlar om hur stor maskin man har. När det blåser som mest får man ut hela den effekten. När det inte blåser får man ut noll. Oftast får man ut något mitt emellan. Det är som att jämföra med en bil där bilen i årsgenomsnitt gått på en tredjedel av motorns maximala effekt.

Stämmer det att vindkraftsbolagen drar ner på produktionen när det blåser mycket för att driva upp priserna och därmed sin egen vinst?

– Det där stämmer inte. Vindkraft körs alltid eftersom bränslekostnaden är noll. Så fort bolagen kan gå plus så kör de med full kapacitet. Snarare kan det finnas sådana incitament på andra kraftslag där man faktiskt kan spara på bränslet och använda det senare, exempelvis vattenkraft.

Varför är det rimligt att bygga vindkraft i norra Sverige när en så stor andel energi försvinner i överföringen söderut?

– Det enda överföringsproblemet som kommer att uppstå i framtiden är att elen ska gå norrut istället för söderut. När förbrukningen ökar i norr så kommer de som bor där att få samma priser som i södra Sverige.

undefined
David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen.

David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen:

Är vindkraften miljövänlig?

– Det finns inga energislag som är bra för miljön. Däremot har vindkraften betydligt mindre negativ påverkan än andra energislag om man bygger ut den på ett bra sätt och tar hänsyn till miljön.

Hur mycket vindkraft kan man bygga utan att förstöra naturen för mycket?

– Vi har gjort en noggrann analys över hur stor vi bedömer potentialen i Sverige vara givet de hårda riktlinjer vi sätter upp. Vi landar i att runt 130 terawattimmar skulle kunna byggas i Sverige på ett hållbart sätt.

Kan vi ställa om vår elproduktion och samtidigt ta full hänsyn till miljön?

– Från Naturskyddsföreningens sida menar vi att vi måste använda mindre energi och ändra vår livsstil, eftersom vi inte kommer att kunna tillgodose den konsumtionsnivå vi har i dag på ett hållbart sätt utan att det får negativa konsekvenser både för miljö och människor.

Hur ser ni på att Försvarsmakten använder sina veton för att stoppa många vindkraftsparker?

– Försvarsmaktens veton är ännu mer problematiska än kommunernas eftersom de hindrar mycket vindkraft på ett oförutsägbart sätt. Där behöver Försvarsmakten vara betydligt mer konstruktiv.

undefined
Kenneth Fors, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen Norrbotten.

Kenneth Fors, miljöskyddshandläggaren på Länsstyrelsen Norrbotten:

Vad händer med betongfundamenten om en park ska avvecklas?

– Konsensus vid miljöprövning i dagsläget är att man bilar av det översta lagret och sedan täcker med jord.

Vem ansvarar för att återställa naturen om vindkraftsbolaget går i konkurs?

– Man får ställa en ekonomisk säkerhet för varje vindkraftverk. Det handlar om ungefär 1,3 miljoner som man får lägga utifall att aktörerna själva inte har ekonomiska möjligheter att återställa naturen. Det finns ett flertal olika lösningar som ska säkra detta.

Kan det vara så att staten och skattebetalarna kommer att behöva gå in och städa upp om parkerna ska avvecklas?

– Förhoppningsvis inte. Det är därför dessa olika lösningar tagits fram för att säkra dessa processer, men de har heller aldrig prövats såvitt jag vet. Vindkraften kommer att finnas under många år och dessa frågor ligger i framtiden.