Uppdraget från regeringshåll har varit att höja tempot i processen, eftersom det brådskar med de ledningar som ska försörja de nya industriprojekten med kraft. Exempelvis H2 Green Steels stålverk i Boden, LKAB:s cirkulära industripark i Luleå och SSAB:s omställning av stålproduktionen i Luleå.
Samrådet har bland annat föregåtts av ett rådslag i Luleå förra våren med kommunen, länsstyrelsen och andra instanser.
Pilotprojektet går ut på att kapa ledtiden för färdig ledning med hälften, från 14 år till sju.
Och det ser ut att lyckas.
– Normalt sett hade det tagit 4,5 år innan vi varit framme vid samrådet. Nu har vi klarat det på 2-2,5 år, säger Maria Jalvemo, ledare för programmet Fossilfritt övre Norrland vid Svenska kraftnät.
De nya kraftledningarna ska dras från Letsi till Norra Svartbyn, och från Norra Svartbyn till Hällmyran, mellan Bensbyn och Hällbacken i Luleå.
En del av samrådet består av öppna hus, dit alla är välkomna. Kallelse har gått ut till berörda markägare, men också genom annonser i media.
Den 19 september väntar öppet hus i Vuollerim, den 20 september i Rutvik och 21 september i Svartbyn.
Svenska kraftnät kommer att ha ett tiotal representanter på plats för att presentera fakta, kartor och tillståndsfrågor kring processen för projekten. Bland annat specialister på magnetfält och systemtekniker.
– Vi vill exempelvis kunna berätta varför vi bygger som vi gör och varför vi tänker oss ledningsgatorna där vi gör. Vi har förslag på ungefär var ledningarna ska dras men ingenting är skrivet i sten, säger Maria Jalvemo.
Hon anser att det är viktigt att personer som är berörda kommer på mötena.
– Vi vill självklart lyssna på markägare och andra intresserade. Vi får ofta in värdefulla synpunkter från medborgare, samebyar och kommuner, och är öppna för att anpassa oss efter dessa även om det givetvis inte är någon garanti, säger hon.
Försvarsmakten har varit tidigt involverat i processen.
– Vi har redan anpassat oss mycket efter försvaret och har ett bra samarbete, säger Maria Jalvemo.
När tidsschemat kapas ökar också risken att man missar något intresse, konstaterar hon.
– Just samrådsfunktionen är extra viktig för att alla ska hinna förstå, reflektera och lämna synpunkter.
Samråd för ledningarna som ska byggas i Skellefteåtrakten planeras till februari 2024.