Det var mormor och morfar byggaren som en gång på 1970-talet köpte det stora huset i Råneå som fungerat både som Folkets hus och som bank. Morfar byggde om det till lägenheter som under många år hyrdes ut. Några av hyresgästerna var dottern med familj, som utökades med lilla Anna. I skolåldern lämnade Anna mormors och morfars hus eftersom hon flyttade med sin mamma till Skåne, men när hon var 21 återvände hon som hyresgäst. Och då träffade hon sin livskamrat Marko.
– Mormor hade pratat väldigt varmt om den där hyresgästen Marko som bjudit henne på mat och som skottade gården och hjälpte till med lite av varje. När jag hälsade på hos henne bjöd hon upp honom att äta med oss. Det var jag som stod för middagen och jag fick skämmas för jag visste ju att Marko var kockutbildad. Själv var jag väl ingen mästerkock precis, skrattar Anna.
Mormors äktenskapsmäkleri blev framgångsrikt och strax därefter flyttade Anna och Marko ihop i huset där de nu disponerar över 130 kvadrat en trappa upp. Mormor och hennes särbo bor i varsin av de mindre lägenheterna på nedre plan (morfar gick bort för mer än tio år sen).
Milda toner av rosa och lila
När Anna, Marko och barnen tog över husets största lägenhet gjorde de en lightrenovering av köket. Överskåpen togs bort och ersattes med öppna hyllplan. Ett nytt mosaikstänkskydd sattes in och hemmets alla väggar fick en pastellig kulör.
– Jag gillar ljusa väggar, men inte helt vita. Vi valde olika färger i alla rum men för att det skulle kännas harmoniskt valde vi färgerna ur samma färgkarta.
Parets sovrum går helt i lila, en färg som Anna tycker både är romantisk och samtidigt lite maskulin. Mayas rum är rosa, liksom en hel del andra detaljer i hemmet – Anna har målat såväl barnstol som skrivbord i favoritfärgen. Annars får Anna utlopp för sin kreativa ådra i sitt arbete som illustratör, där en kattfigur spelar huvudrollen. På Annas blogg kan man följa hennes pysslande med dekoration av pennburkar, virkande av halsband och tillverkande av små söta – helt kalorifria – bakverk. Dottern Maya har ett välfyllt förråd av bakelser som flitigt används i hennes cafélekar med kompisarna.
Möblemanget i Annas hem består i huvudsak av gamla saker. En del är arvegods, annat är köpt på auktion eller loppis. När Anna och Marko nu planerar för att köpa eget hus är det en förutsättning att också det är gammalt. Men det lär bli svårt att matcha charmen i mormors gamla hus. Huset som inte bara bär på sin egen historia, utan också på Annas.