Fjärrvärmereturens energifördelar

Det finns ingen gratis energi. Just därför är det vårt uppdrag att ständigt undersöka och utveckla hur vi kan nyttja fjärrvärmen så effektivt som möjligt – i dag och i framtiden. Det är också ett syfte med vår testanläggning i Södra hamn, som under de senaste två åren huserat ett projekt för grönsaksodling på så kallad returvärme.

"I framtiden ser vi att vi kommer få tillgång till mer lågvärdig spillvärme med lägre temperatur – direkt från industrin. Därför är det viktigt att vi redan nu testar och undersöker hur vi kan hantera och nyttja den på bästa sätt", skriver Luleå Energi.

"I framtiden ser vi att vi kommer få tillgång till mer lågvärdig spillvärme med lägre temperatur – direkt från industrin. Därför är det viktigt att vi redan nu testar och undersöker hur vi kan hantera och nyttja den på bästa sätt", skriver Luleå Energi.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Insändare2025-03-18 16:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som många vet har Luleå ett fjärrvärmesystem som bygger på återvinning av energier från industrin. När varmvattnet i fjärrvärmesystemet har värmt upp ett hushåll går det på retur till kraftvärmeverket. I returvattnet finns värme kvar, om än med lägre temperatur. Så kallad lågvärdig energi. Det är energi som kanske inte räcker till för att värma upp en vanlig byggnad, men den kan användas till annat. I dag används den bland annat till att hålla Storgatan isfri på vintern, vilket gör centrum mer tillgängligt. Det är ett energieffektivt sätt att skapa värde för Luleåborna genom att nyttja lågvärdig energi på rätt sätt. I framtiden ser vi att vi kommer få tillgång till mer lågvärdig spillvärme med lägre temperatur – direkt från industrin. Därför är det viktigt att vi redan nu testar och undersöker hur vi kan hantera och nyttja den på bästa sätt.

Syftet med vår testanläggning i Södra hamn är just att testa – och synliggöra – hur vi nyttjar lågvärdiga energier. Under de senaste två åren har testanläggningen verkat som växthus, där en upphandlad aktör har haft i uppdrag att bedriva grönsaksodling på returvärme. Men för oss är tomaterna som odlats inte själva poängen. ”Växthuset” har bland annat gett oss en möjlighet att vidare testa vår teknik SmartVärme, som just nu bidrar till att effektivisera värmeanvändningen i allt fler hus och fastigheter runt om i Luleå. Det är någonting som gynnar alla. Vi har valt att placera testanläggningen på Södra Hamnplan för att synliggöra och kommunicera ett konkret exempel på hur vi kan nyttja returvärme. Testanläggningen skulle lika gärna kunna kopplas direkt till en industri eller verksamhet som genererar överskottsvärme eller annan typ av lågvärdig energi.

Det finns också energifördelar med att fjärrvärmereturen har så låg temperatur som möjligt: ju lägre temperatur returvattnet har, desto effektivare blir faktiskt vårt kraftvärmeverk. När temperaturen på returvattnet är låg uppstår en större temperaturskillnad mellan det kalla vattnet och den heta gasen i verket. Temperaturskillnaden gör att värmen kan flöda mer effektivt och kraftvärmeverket kan då använda mer av restenergin som vi köper in från industrin. Även om ”Engagerad medborgare” har rätt i att ingen energi är gratis, så finns här en vinst med att faktiskt få ner vattentemperaturen ytterligare innan det går tillbaka till kraftvärmeverket för att värmas upp på nytt. Om vi kan åstadkomma det genom att ”krama ur” och samtidigt nyttja returvärmen på rätt sätt så gynnar det alla.

Just nu letar vi efter en ny samarbetspartner som antingen vill vidareutveckla odlingen eller vara med och testa ett helt nytt användningsområde. Är du intresserad? Har du en tanke? Hör av dig till oss.