Den 7 november 2017 möttes Brynäs och tyska Adler Mannheim i CHL. I slutet av matchen tacklade Thomas Larkin med våldsam kraft Daniel Paille och som en konsekvens skadades den sistnämnde så allvarligt att han var tvungen att avsluta sin karriär. En åklagare åtalade Larkin för misshandel enligt 3 kap 5 § Brottsbalken (”Den som tillfogar en annan person kroppsskada ... döms för misshandel”). Tingsrätten friade nyligen Larkin. Han ansågs inte ha agerat medvetet oaktsamt inför risken att skada. Tingsrätten hänvisade också till ”samtycke och läran om social adekvans”. ”Målsäganden (Daniel Paille) har samtyckt till att delta i ishockeyspel och har då i princip godtagit att han kan komma att utsättas för skador som vållas av annan deltagare under spelets förlopp”.
Social adekvans bygger på att vissa regelöverträdelser tillåts. När spelarna inför en ishockeymatch väljer att kliva in på rinken och delta i matchen kan det ses som att de genom sitt handlande (konkludent handlande) accepterar spelets regler. Eftersom spelarna är medvetna om att vissa typer av ganska fula tacklingar och crosscheckingar är tillåtna enligt spelets regler kan slutsatsen dras att spelarna genom sitt agerande har samtyckt till viss typ av ringa misshandel.
Men hur långt får detta samtyckesvåld gå? Det vi chockades med torsdag 14 oktober 2021 under SHL-ishockeymatchen Djurgården-Luleå Hockey handlade inte ”ett visst mått av våld” som praxis har accepterat för ishockey. Det var misshandel när spelet var avblåst och misshandel är straffbart enligt Brottsbalken. Händelsen är väl dokumenterad i CMores TV-sändning och det är skrämmande bilder.
Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd granskade ärendet och publicerade den 15 oktober följande beslut:
”Det återstår en sekund av första perioden och målvakten blockerar pucken i Luleås försvarszon. Luleåspelaren nr 2 Fredrik Styrman delar ut en crosschecking i sidan på Djurgårdspelaren nr 67 Peter Holland som kastar av sig båda sina handskar. Holland rycker av hjälmen på Styrman och delar ut ett slag över huvudet och byter sedan hand och slår ett hårt slag rakt i ansiktet på Styrman. Holland slår Styrman mot huvudet när Styrman är på väg ner på isen och när Styrman ligger på isen så utdelar Holland ytterligare ett slag.
SHL:s situationsrum valde att anmäla händelsen till svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd som nu har fällt Peter Holland för fighting.
Nyckelfaktorer:
Peter Holland är initiativtagare och drivande i slagsmålet.
Slag utdelas mot huvudet utan handskar efter att hjälmen medvetet ryckts bort från motspelaren och utdelat slag mot en försvarslös spelare.
Fler slag har därefter utdelats mot en försvarslös spelare.
Stor skaderisk.
Disciplinnämnden dömde Holland till avstängning perioden 15-28 oktober 2021 samt böter på 40 635 kronor.
På grund av förseelsen visades Holland ut för resten av matchen. Styrman fördes till sjukhus med hjärnskakning och ska nu genomgå rehabilitering enligt den så kallade hjärntrappan.
Hollands brutalitet är inte något som en professionell ishockeyspelare i Sverige på SHL-nivå och inte heller en ishockeyspelare på någon annan nivå ska behöva räkna med att utsättas för eller ha kompetens för att vara uppmärksam på och försvara sig mot. Hollands förseelse, som inte heller inträffade när spelet var igång, är inte ens i närheten av ”samtyckeskategorin”. Kan det vara ”samtycke till visst mått av våld” när spelet är avblåst och den attackerade är försvarslös och håller sig passiv men får ta emot flera knytnävsslag rakt i ansiktet? Holland visade dessutom uppsåt att åsamka Styrman största möjliga skada eftersom Holland hade kastat handskarna samt dragit av Styrmans hjälm innan knytnävsangreppet inleddes.
Flera ishockeyexperter har förklarat att Hollands beteende är fullständigt oacceptabelt. De menar med andra ord att Hollands våld inte inryms inom kategorin ”samtyckesvåld”. Ishockeyexperten, den tidigare professionella ishockeyspelaren Sanny Lindström, säger bland annat: ”Det Peter Holland gjorde igår är fullständigt oacceptabelt på så många olika sätt”… ”ett respektlöst agerande mot både Fredrik Styrman och Djurgården som förening.” …. ”har han möjlighet att avbryta flera gånger när det är uppenbart att Fredrik Styrman har noll intentioner att ens försöka slåss eller försvara sig.”
Dagens Nyheters sportjournalist Johan Esk kommenterar händelsen så här: ”Det Djurgårdens Peter Holland höll på med när han vevade slag mot Luleås Fredrik Styrman har inget med ishockey att göra. Det var bara vidrig misshandel.”
Mot bakgrund av ovanstående bör rimligen en åklagare initiera en prövning av om Hollands agerande faller under brottsrubriceringen misshandel eller grov misshandel enligt 3 kap 5 § respektive 6 § Brottsbalken. Och vem som helst kan polisanmäla händelsen.
Det är inte rimligt om det i ishockeyrinken inte finns en gräns där förseelser övergår till att träffas av det civilrättsliga regelverk som gäller utanför sargen. Holland tog ett ordentligt kliv över den gränsen.