Jag stod troget på Skogsvallen sommaren 1971. Trots den fantastiska Kjell Uppling i målet slutade säsongen med nedflyttning. På den tiden var hockeyn underutvecklad och det var långt till Åbergs Groko Hockey som blev början på det Luleå Hockey som glatt oss i högsta serien i över 20 år.
Nu vill fotbollsvännerna att kommunen skall finansiera och bygga en ny fotbollsarena i Luleå. Det är en dålig idé.
De senaste 20 åren har jag arbetat med ekonomin runt arenor och andra sportrelaterade anläggningar. En nisch där jag är i stort sett ensam i den här delen av Europa. Ekonomin runt en arena är ingen raketforskning direkt. Antal personer i upptagningsområdet, konkurrens med andra arenor i samma område, BNP i upptagningsområde och investeringsbeloppet räcker för att få fram ett entydigt ja eller nej.
Antalet kronor till elitidrotten är att se som en liten andel av BNP i upptagningsområdet. Elitidrott med arena har en nästan total korrelation mellan tabellplacering och omsättning.
I Luleå behöver man inte ens räkna. Med fyra elitlag i basket och ishockey på en befolkning om 76000 så skulle varje ny krona till fotbollen som en ny arena skapar vara en krona mindre för ishockey och basket.
Ett beslut om en ny fotbollsarena i fullmäktige skulle inte bara vara ett aktivt stöd till fotbollen. Det blir ett lika aktivt beslut att medvetet skada Luleå Hockey och basketen.
Det är trist att det är så. I den bästa av världar vore det inte så men nu lever vi inte i den bästa av världar.
Det är roligt och gör mig stolt att som utvandrad Luleåbo läsa i media att det går bra för Luleå. Vetskapen om att kommunal ekonomi står inför mycket stora problem i kombination med att satsningen på fler bostäder och företag är det absolut viktigaste för att ta skapa förutsättningar för framtiden skapar en mycket försiktig inställning till investeringar som inte ger avkastning.
Avståndet till arenan i Boden är tidsmässigt väsentligt kortare än den tid som åtgår för att besökarna på Friends Arena skall kunna se AIK spela hemma. Befolkningen i Luleå och Boden motiverar inte två fotbollsarenor. Det enda en ny fotbollsarena och en lyckosam satsning på att bli ett lag i mitten av Superettan skulle leda till är att vi kan lägga ner drömmen om ett SM-guld till för Luleå Hockey.
Man skall satsa där man har förutsättningar och just lång sommar är inte Luleås bästa gren. Även om jag tror min far skämtade när han på mammas förslag om att köpa nya trädgårdsmöbler svarade ”säsongen är så kort så vi kan sitta på sparken” finns det meteorologiska data som inte är positiva för fotbollen.
När detta skrivs så rosar inte Luleå Hockey marknaden och tappar intäkter. Konkurrensen om människors fritid ökar hela tiden och minsta störning riskerar att få negativa konsekvenser både ekonomiskt och som en logisk följd också sportsligt.
En fotbollsarena och en satsning på Superettan vore en mycket stor störning. En ny arena går bara motivera om det finns en elitsatsning. Nivåerna under saknar idag helt förmåga att drivas med någon form av lönsamhet. Man är i den tuffa konkurrensen inte attraktiv nog.
Grundförutsättningen för ett framgångsrikt Luleå Hockey och framgångsrik Basket finns idag men det krävs ca 40.000 Lulebor till innan det går att kombinera med ett framgångsrikt fotbollslag.
Ring Öster i Växjö och fråga vad som händer med fotbollen om ishockeyn är för duktig i en för liten stad om ni får för er att jag hittar på.
Att idrott borde vara något annat än ekonomi är en åsikt jag delar. Spelaragenter och spelare har tillsammans med digitaliseringen skapat ett samhälle där pengar styr. Vi kan tycka illa om det men vi kan inte låta bli att acceptera fakta när det skall fattas beslut om ny fotbollsarena.
Luleå kommun gör helt enkelt rätt när man säger nej till en ny fotbollsarena. Det logiska för fotbollsälskarna utöver att se Arsenal på tv är att finna en samverkan med Boden för att över tid nå superettan med en ekonomi som gör att man kan etablera sig där.
Runt om i Sverige finns ett stort behov av nya eller renoverade arenor. Skall vi behålla medborgarnas stöd för kommunala investeringar måste besluten om ny eller renoverad arena baseras på fakta. Satsningar som får fiaskostämpel som hoppbackarna i Falun leder till att det sägs nej även till de arenor som bör byggas. En fotbollsarena i Luleå riskerar att hamna på samma lista som hoppbackarna i Falun.