Insändare: Hjälp att handla med grannländer

Revisorn Gunilla Magnusson skrev en väldigt bra artikel i Norrbottens Affärer i oktober. Vi som jobbar på Nordkalottens Gränstjänst vill tacka Gunilla väldigt mycket för att hon lyfte fram problematiken som ofta förekommer vid gränsöverskridande affärsverksamhet, samt påminde att en större satsning på informationsarbetet behövs.

Foto:

Insändare2017-03-13 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läs Gunillas artikel här: Svårt handla med grannländer

I sin artikel skriver Magnusson att trickiga regler i näringsverksamhet skiljer de nordiska länderna åt och ”det skulle underlätta om det fanns något gemensamt organ dit man kan vända sig för att få information och råd.”
Ett sådant gemensamt organ finns redan. Nordkalottens Gränstjänst med dess två kontor i HaparandaTornio och Skibotn hjälper både privatpersoner, näringslivets organisationer och företagare i gränsöverskridande situationer. Nordkalottens Gränstjänst är en av de gränsregionala informationstjänsterna som befinner sig mellan landsgränserna i Norden.
Även om den grundläggande informationsplikten ligger hos berörda myndigheter, kan företagare vänja sig vid Nordkalottens Gränstjänst som vägleder företagare framåt vid frågor om affärsverksamhet över gränsen mellan Sverige och Finland, Norge och Finland och Norge och Sverige.

Nordkalottens Gränstjänstens kontakter med näringslivet har ökat de senaste åren och förstärks ytterligare med ett för närvarande pågående Interreg Nord-finansierat projekt vars syfte är att arbeta för att förstärka näringslivstjänsterna. Projektets fem medarbetare testar olika informationsmetoder och bygger god koordination mellan regionala aktörer som arbetar med samma frågeställningar.
Ofta gäller företagarens frågor etablering av företag i annat land, breddning av verksamhet över landsgränsen eller rekrytering från andra länder. I dessa frågor erbjuder Gränstjänsten såväl webbaserad information på hemsidan som personlig information. Nordkalottens Gränstjänst arbetar också med gränshinder – lagar, offentliga regler eller praxis som hämmar individers mobilitet eller företags möjligheter att verka över gränserna i Norden. Om lokal lösning till gränshinder inte kan hittas, tar Gränstjänsten hindret vidare till det nordiska Gränshinderrådet.

Det nordiska ministerrådet har i tillägg arbetat med att ta fram en näringslivsportal på nätet som hjälper företagare att hitta information om verksamhet i ett annat nordiskt land.
Magnusson beskriver ett företag som ville utvidga sin näringsverksamhet i Finland och ställer frågan ”hur skulle till exempel ett litet företag klara av att hantera de olika regelsystemen, om det även hade verksamhet i Norge?” Brist på information, olika näringslivsvillkoren och olika språk ställer företagare inför utmaningar, men ur en nordisk synpunkt är det ändå viktigt att underlätta och öka rörligheten i Norden.

En av de nordiska samarbetets visioner är att företag inte ska behöva mötas av några hinder när de vill verka över nationsgränserna i Norden utan kan nyttja Nordens tillväxtpotential fullt ut. Företag som har verksamhet över gränsen bidrar till regionens tillväxt och utveckling och till det gemensamma nordiska målet att Norden ska bli världens mest integrerade område. 
Det är precis därför Nordkalottens Gränstjänst finns. Ta gärna kontakt med oss!


Päivi Koivupalo
Koordinator, Nordkalottens Gränstjänst
Riitta Leinonen
Projektleder NO, Nordkalottens Grensetjeneste
Tuula Ajanki
Projektledare FI/SE, Nordkalottens Gränstjänst
Eleonoora Väänänen
Projektkoordinator, Nordkalottens Gränstjänst
Elin M. Sabbasen
Prosjektmedarbeider, Nordkalottens Grensetjeneste

Läs mer om