Ett tydligt exempel är Ryde, uthyrningstjänsten för elsparkcyklar. De har varit verksamma i Luleå en tid och inte utan protester från allmänheten. Vi har sett hur fordonen används vårdslöst, körs i fyllan och i många fall av flera personer samtidigt i direkt strid med lagar. Följden blir således olyckor, skador och i värsta fall dödsfall. Det är nu redan ett faktum i Luleå att människor förlorat livet till följd av dessa slentrianmässiga hyrfordon. Och när det väl sker något allvarligt, då visar sig företaget inte särskilt hjälpsamt i att utreda olyckorna.
Samtidigt står lokala entreprenörer redo med idéer som både stärker stadens näringsliv och bidrar till en bättre miljö men stoppas innan de ens får komma i gång. “Det passar inte”, “det finns ingen policy”, eller kanske bara ett tyst motstånd från kommunens sida. Vad handlar detta om? Avundsjuka? Saknas en slant under bordet? En ovilja att ge lokala företag en chans? Det är en farlig utveckling när kommunen agerar bromskloss för sina egna invånare samtidigt som man utan större eftertanke släpper in riskfyllda aktörer utifrån. Det visar sig också i statistiken för företagsklimatet, Luleå rankas konstant bland de företagarfientliga kommunerna i Sverige, år efter år.
Om Luleå ska utvecklas som stad behöver vi ett företagsklimat där idéer bedöms på sitt innehåll och inte på vem som står bakom dem. Det måste bli slut på särbehandlingen. Det är dags att kommunen börjar tro på sina egna, innan fler far illa och fler idéer dör i skrivbordslådan.
Det är också dags att kommunalrådet träder fram och ger svar: Varför ratas lokala företagare konsekvent medan storbolag får fri lejd att genomföra idéer som ibland är direkt farliga för våra medborgare? Det är en fråga vi förtjänar ett ärligt svar på.