LTU värnar om gruvindustrin istället för kulturen

Jag har länge haft en misstanke om att LTU inte är särskilt intresserat av kulturlivet i Norrland, skriver insändarskribenten.

"Nedläggningsbeslutet har fattats av ett fåtal i LTU:s ledning, men får konsekvenser för tusentals personer på Musikhögskolan i Piteå", skriver insändarskribenten.

"Nedläggningsbeslutet har fattats av ett fåtal i LTU:s ledning, men får konsekvenser för tusentals personer på Musikhögskolan i Piteå", skriver insändarskribenten.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Insändare2025-03-03 04:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Luleå tekniska universitets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn beslutade i måndags att helt lägga ner den populära ljudteknikutbildningen på Musikhögskolan i Piteå. Ett beslut som skadar både den svenska kultur- och musikbranschen och samtidigt släcker ner Sveriges nordligaste musikhögskola. Nedläggningsbeslutet har fattats av ett fåtal i LTU:s ledning, men får konsekvenser för tusentals personer på Musikhögskolan i Piteå.

För några veckor sedan intervjuades Birgitta Bergvall-Kåreborn i SVT Norrbotten, där hon sa att hon värnar om Musikhögskolan samtidigt som åtta utbildningar har lagts ner under hennes tid som rektor. 

Jag själv kompletterar kursuppgifter på den numera nerlagda journalistikutbildningen som lades ner för tre år sedan, eftersom jag har inte tagit nån examen från journalistutbildningen. Jag är tacksam över att jag har fått studera på Musikhögskolan som har varit en levande och kreativ plats och som historiskt sätt har haft ett mycket gott rykte för sina utbildningar oavsett om det är inom musik, dans och journalistik. Jag har också haft väldigt givande samarbete med ljudteknikstudenterna. Inte minst i stora radioproduktioner för PiteFM - Studentradion som Musikhjälpen och Smask 2023.

Jag har länge haft en misstanke om att LTU inte är särskilt intresserat av kulturlivet i Norrland. Institutionen vill hellre satsa på forskning, teknik och innovation inom gruvor, stålindustrin och raketforskning på campus Luleå och Kiruna som säkert kommer att finnas kvar och därmed gynnar industrin i Norrland. Men kulturen kommer att dö ut utan kvalificerade ljudtekniker.