För det första: Luleå kommun har inte lån på fem miljarder kronor. Kommunens egna lån – alltså de som finansieras av skattemedel – uppgår till cirka 1,3 miljarder. Det är korrekt att de kommunala bolagen har större lån, strax över 4 miljarder, och att de lånar med kommunal borgen. Men dessa bolag är affärsdrivande och finansieras inte av skattepengar. De hanterar sina egna intäkter och investeringar, exempelvis genom hyror, försäljning av el eller hamnavgifter.
Just nu lånar de kommunala bolagen mer än vanligt eftersom det sker omfattande investeringar kopplade till den gröna industriomställningen. Luleå har unika möjligheter att bidra till ett mer självförsörjande och cirkulärt Sverige, varför Luleå industripark nu växer fram på Svartön och Hertsöfältet. Det är långsiktiga satsningar med stor betydelse för hela landet, men det är viktigt att förstå att dessa satsningar främst belastar de kommunala bolagen, även om kommunen har vissa investeringar i området.
När det gäller kommunens egna lån handlar det om att vi investerar i det som är mest grundläggande för invånarnas vardag. Just nu är många av våra skolor, vägar och vatten- och avloppssystem i stort behov av renovering. Vi har också en åldrande befolkning, precis som övriga Sverige, vilket ställer krav på att vi gör de investeringar som krävs för att kunna ge en trygg omsorg.
Vi har lån, ja – men jämfört med övriga kommuner i Sverige har Luleå relativt låga skulder enligt siffror från 2023:
- Kommunens skuld per invånare: 16 688 kr (rikssnitt: 48 353 kr)
- Total skuld inkl. bolag: 41 157 kr per invånare (rikssnitt: 70 451 kr)
Ser vi till kommuner i liknande storlek blir skillnaden ännu tydligare:
- Varberg: 97 837 kr/inv.
- Karlstad: 51 379 kr/inv.
- Kalmar: 39 943 kr/inv.
- Lund: 43 331 kr/inv.
- Luleå: 16 688 kr/inv.
Att påstå att Luleå sticker ut negativt är alltså fel. Tvärtom är vi fortsatt en kommun med låg skuldsättning i förhållande till vår storlek. Vi är försiktiga med skattemedlen och vi fokuserar alltid på de insatser som ger mest nytta för flest människor.