Påverkar EU-valet risken för översvämningar i din kommun?

EU-val den 9 juni.

EU-val den 9 juni.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2024-04-26 21:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi hör sällan hur internationella samarbeten kan få lokala effekter. Men faktum är att din röst i EU-valet den 9 juni påverkar även det som händer i din kommun. Enligt Sveriges kommuner och regioner påverkar EU ungefär hälften av punkterna på kommunfullmäktiges dagordning. 

EU -parlamentet har den gångna femårsperioden drivit på för regler om att begränsa utsläpp som värmer upp klimatet. Det har varit möjligt, eftersom tillräckligt många av de valda ledamöterna drivit på eller röstat för beslut om regler för minskade utsläpp. Växthuseffekten orsakar varmare klimat och bland annat vanligare extremväder såsom häftiga skyfall. Exempel på EU-beroende är både frågor om att minska utsläppen lokalt och frågor om skydd mot översvämningar.

Många platser kommer att få fler och kraftigare skyfall och många kommuner genomför därför olika åtgärder för att minska risken för översvämningar. EU antog ett direktiv om att motverka översvämningar redan 2007. Direktivet har inneburit att Sverige under mer än 15 års tid har arbetat aktivt med att minska de negativa konsekvenserna av översvämningar.

Om Sveriges 10 miljoner invånare minskar sina utsläpp har detta begränsad betydelse eftersom vi är så få. Men minskande utsläpp från nästan 450 miljoner EU-medborgare har en verklig betydelse. Det står och väger nu. Ska EU arbeta för en stark klimat- och miljöpolitik? Eller ska vi låta miljöfientliga krafter ta över? Utnyttja därför dina demokratiska rättigheter och rösta 9 juni på politiker som prioriterar klimat och miljö. Se Naturskyddsföreningens granskningar av partier och EU-ledamöter för att göra ett hållbart val.