Svar på insändaren ”En unken kvarleva från medeltiden”, publicerad i Kuriren 28 februari.
Jag undrar om du/ni i republikanska föreningen har en blind fläck angående dysfunktionaliteten med just republik kontra monarkimodellen Sverige fortfarande håller sig med?
Det vanliga under organisationsutveckling är att fasa ut gamla funktioner, utan att ersätta funktionen med liknande dysfunktionalitet. Inrättande av republik är ju också en gammal företeelse med anor från 1700-talet. Serviliteten inför presidenterna är också omfattande med allsköns inställsamhet, kryperi och fjäsk. I USA är ju minst 4 tidigare presidenter i livet och tilltalas fortfarande president med innehav av omfattande privilegier.
I Sverige väljer ju inte folket ens statsminister och i aktuell jämförelse med president, är ju den senaste JÖK-processen inte i närheten av den höga nivå vi har på vår nuvarande monark i Sverige som ärvt sin titel.
Jag anser att om republikanska föreningen verkligen värnar om en funktionellare och förädlad demokratisk modell, vilket jag inte kan se något tecken på i den insändare som jag här besvarar, så skulle du/ni komma med förslag på en modern funktionellare organisation än den nu gällande.
Jag föreslår att Sverige skall avveckla statschefsfunktionen och inordna den i nuvarande regeringsform, med två folkligt valda statsministrar/premiärministrar som delar på ansvaret enligt en fastställd instruktion, en kvinna och en man som leder regeringen som verkställande funktion underordnad riksdagen där partikarteller ska vara förbjudna och den enskilde riksdagsledamoten frikopplas från sina respektive partier och partierna som grupp med sina respektive partihögkvarter skall vara separerade från riksdagshuset.
Partistöden, löner och förmåner skall anpassas till en avsevärt lägre nivå, däremot behöver riksdagsledamotens administrativa stöd förstärkas och vara underställt den enskilde ledamoten.
Det nuvarande valsystemet är omodernt och elektroniskt röstsystem utreds och driftsätts senast till valet 2022, folkomröstningsinstrumentet föreslår jag utnyttjas oftare. Politisk folkutbildning både i och utanför utbildningssektorn med hjälp av studieförbunden behöver iståndsättas. Medborgarens politiska ansvar behöver höjas och rimliga stimuli för medverkan att vilja rösta på riktigt inte bara välja utreds och införs. POL-avdrag politiskt avdrag för medverkan, lika viktigt som rot- och rut- avdragen.
Bo Wennström